Restantele au urcat la 6% din credite

Marti, 14 Iunie 2011, ora 16:58
1473 citiri
Restantele au urcat la 6% din credite

Ponderea restantelor in total sume datorate a ajuns la 6% in mai 2011, fata de aproximativ 4% in aceeasi luna a anului trecut si sub 2% in mai 2009, conform NewsIn.

"Incepand cu 2009, cu criza care si-a facut simtite efectele si in Romania, acest ritm de crestere a fost mult accelerat. In mai 2011 vorbim de o pondere de aproximativ 6% a restantelor in total sume datorate. La sfarsitul lui 2008 era o crestere a restantelor si a numarului restantierilor, insa era o crestere sanatoasa, pentru ca se inregistra pe fondul cresterii activitatii de creditare", a declarat directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure.

In contextul in care activitatea de creditare va creste, dar nu foarte mult, directorul general al Biroului de Credit a mentionat ca se asteapta de asemenea la o crestere a restantelor.
"Pe acest fond ma astept ca restantele sa continue sa creasca. Nu cred ca acest ritm va fi unul sustinut si nu vom inregistra o pondere semnificativa a restantelor in soldul creditelor. Avem peste 700.000 de debitori cu restante curente in prezent, inregistrate in baza de date a Biroului de credite", a mai spus Epure.
Intrebat daca valoarea medie a restantei a crescut, Epure a mentionat ca aceasta a crescut, insa nu au fost facute calcule in acest sens.

"Preferam sa ne uitam la partea plina a paharului, in sensul ca sunt mult mai multi debitori in baza de date a Biroului de Credit care si-au platit ratele la timp decat restantierii. Restantele au crescut pe fondul somajului, a cursului de schimb care nu a fost bun la un moment dat", a mai spus Epure.

Acesta a facut portretul robot al restantierului roman: este barbat, are 30-34 de ani, este din Bucuresti, cu o restanta de valoare mica, la un credit de consum in lei.

#restanta credit, #credit, #restanta banca, #biroul credit , #Credite CAR