Ce trebuie sa stii despre renegocierea OUG 50

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 11:57
3808 citiri
Ce trebuie sa stii despre renegocierea OUG 50

Bancile sunt obligate sa renegocieze contractele de credite si sa comunice clientilor toate informatiile referitoare la credit printr-un formular standard, potrivit OUG 50, care va intra in vigoare la pe 21 septembrie. 

Specialistii Casei de avocatura Coltuc fac cateva recomandari celor care merg la banca sa semneze anexele care contin noile conditii de creditare.

Care este procedura

Conform Ordonantei, pana la data de 21 septembrie, bancile vor trimite acte aditionale de modificare a contractelor existente. Clientii trebuie sa verifice daca modificarile sunt in conformitate cu prevederile OUG 50/2010 si sa stie ca institutia bancara nu are voie sa propuna altceva decat prevede actul normativ.

Daca observati nereguli, notificati in scris creditorul ca nu sunteti de acord cu noile prevederi, pentru ca altfel banca va considera ca ati acceptat in mod tacit, avertizeaza avocatii.

In aceasta perioada, e posibil sa primiti de la banci si oferte de modificare a contractelor de credit existente care nu au legatura cu asigurarea conformitatii contractului cu dispozitiile OUG 50/2010. Spre exemplu, trecerea de la dobanda variabila la dobanda fixa sau alte modificari.

Nu sunteti obligati sa acceptati aceste oferte! Chiar daca vi se propune o dobanda mai mica, interesati-va de nivelul actual al dobanzilor de pe piata pentru a vedea cat de avantajoasa este oferta.

Inregistrati notificarile sau trimiteti-le prin posta cu confirmare de primire

Pentru a evita situatiile in care reprezentantii institutiilor bancare una fac si alta spun, cum ar fi sa refuze verbal sa aplice prevederile OUG 50/2010 sustinand ca aceasta nu a intrat in vigoare, clientii bancilor trebuie sa inregistreze notificarea la registratura institutiei de credit sau sa o trimita prin posta cu confirmare de primire.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, corespondenta scrisa cu creditorul, urmata de un eventual refuz al acestuia de a aplica prevederile OUG 50/2010 constituie suportul legal, in baza caruia puteti sesiza Comisariatele Judetene pentru Protectia Consumatorilor sau sa initiati o actiune in instanta.

Rambursarea anticipata se face numai in conformitate cu prevederile OUG 50

Daca doriti sa rambursati anticipat un credit, in conditiile OUG 50/2010, respectiv fara comision de rambursare la creditele cu dobanda variabila sau cu comision de 1% pentru dobanda fixa, o puteti face chiar daca institutia de credit nu a modificat contractul pe care il aveti.

Din 21 iunie 2010, orice prevedere din contract referitoare la un comision de rambursare ce contravine OUG 50/2010 este nula de drept.

Creditorul trebuie sa va calculeze suma de rambursat conform OUG 50/2010 si sa includa doar comisioanele acceptate de Ordonanta de Urgenta si nu pe acelea existente in contractul de credit.

Refuzati comisioanele pentru unele operatiuni cu numerar pe care bancile le percep pentru plata ratelor, precum comision de plata a ratei in avans sau comision pentru plata prin intermediar si cereti bancii sa stopeze incasarea comisioanelor aferente creditului care nu sunt prevazute in OUG 50/2010.

Sfaturi pentru consumatori la incheierea unui nou contract de credit:


- cereti formularul standard cu parametrii tehnici ai creditului si verificati daca a fost completat cu toate informatiile privind costul creditului; folositi acest formular pentru a compara ofertele de la posibili creditori; formularul contine suma totala de rambursat (rate plus dobanzi plus comisioane) ce poate fi folosita cu usurinta ca parametru pentru a compara diferite oferte;

- cereti un exemplar al contractului de credit pentru a-l studia in liniste acasa, inainte de a semna; daca aveti neclaritati, cereti parerea unui consultant; creditorul este obligat sa va prezinte contractul cu cel putin 15 zile inainte de semnare, pentru orice derogare trebuie sa va ceara acordul scris

- specialistii de la Casa de avocatura Coltuc va sfatuiesc sa fiti reticenti cu aceste solicitari.

#50, #banci, #credite, #oug, #renegociere , #Credite CAR