Romania, locul 3 in Europa la preferintele pentru credite bancare

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 14:20
1227 citiri
Romania, locul 3 in Europa la preferintele pentru credite bancare

Romania se afla pe pozitia a treia in Europa intr-un clasament al statelor in care populatia are ca preferinta creditele bancare, un sfert dintre romani apeland la astfel de imprumuturi, desi doar putin peste jumatate dintre cetateni utilizeaza produse bancare, se arata intr-un studiu GFK, preluat de NewsIn.

Studiul arata ca ponderea utilizatorilor de produse bancare in totalul populatiei de peste 15 ani este de 56%, Romania clasandu-se pe locul 13 intre tarile europene analizate, cu o pozitie inaintea Bulgariei.

Printre primele clasate se gasesc tari precum Slovenia si Austria, cu o penetrare a serviciilor bancare de 100%, respectiv 98%, urmate de Croatia si Cehia, cu 90%.

In ceea ce priveste preferinta pentru credite, 26% dintre romani apeleaza la aceasta sursa de imprumut, la acelasi nivel cu Ungaria si cu un loc in urma liderului Slovenia, tara in care 32% din populatie s-a dovedit interesata de credite.

In martie 2010, in Romania creditele de consum (fara ipoteca) au fost contractate de 18% din populatie, in scadere cu 4 puncte procentuale fata de luna ianuarie, in timp ce creditele pentru achizitionarea unei case sau apartament se plaseaza la doar 4%. In legatura cu intentiile de imprumut in urmatoarele 12 luni, 4% romanii spun ca vor apela la credite de consum si numai 1% la cele pentru locuinta.

In acelasi timp, 11% dintre romanii chestionati declara ca folosesc produse bancare de economisire, mult mai putin decat austriecii (75%), cehii sau bulgarii (peste 2 treimi din populatie), dar mai mult decat vecinii din Ucraina, Polonia sau Serbia.

Referitor la obiceiurile de utilizare a serviciilor tip e-banking sau Internet banking, romanii se dovedesc inca foarte reticenti, mai putin de un procent apeland la acestea. In fruntea topului se afla Cehia (29%), Slovenia (24%) si Polonia (20%).

#bancare, #credite, #romani , #Credite banci