Persoanele fizice domina piata creantelor

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 13:45
2396 citiri
Persoanele fizice domina piata creantelor

Trei sferturi din totalul creantelor colectate in 2011 de catre agentiile membre ale Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC) au fost de la persoanele fizice (B2C), iar valoarea recuperata fiind de 288 milioane euro.

Datele au fost prezentat miercuri de Georg Kovacs, presedintele AMCC. Acesta a precizat ca pe segmentul B2C, in 2011, creanta medie a ramas la o valoare aproximativ egala cu cea din 2010, si anume circa 200 de euro. Potrivit reprezentantului AMCC, la nivelul intregii industrii a recuperarii creantelor comerciale, creanta medie a fost, in 2011, de 297 euro, in usoara scadere fata de anul 2010, cand a avut valoarea de 311 euro.

Conform studiului AMCC privind evolutia industriei colectarii creantelor in Romania, prezentat miercuri, valoarea creantelor comerciale colectate a fost, in 2011, de 383 milioane euro, nivel similar celui din anul anterior. In ceea ce priveste debitele, anul trecut, numarul acestora a ajuns la aproximativ sase milioane, cu o valoare de 1,8 miliarde de euro la nivelul Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale.

Au crescut creantele neperformante

Totodata, comparativ cu anul 2010, s-a inregistrat o usoara crestere a valorii creantelor neperformante, de aproximativ 6%, de la 1,69 miliarde de euro la 1,8 miliarde euro. Cea mai mare pondere in activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, aceasta mentinandu-se la un nivel de circa 50%, prin externalizarea sau vanzarea portofoliilor de creante neincasate de la debitori persoane fizice.

Conform datelor AMCC, colectarea amiabila a fost motorul de crestere al acestei industrii in ultimii ani, insa este important de remarcat faptul ca incepand cu anul 2010, colectarea in instanta ia amploare, trendul mentinandu-se si in anul 2011.

Piata colectarii creantelor creste in 2012

Estimarile din 2012 pentru piata colectarii creantelor arata o crestere, in special pe segmentul achizitiei portofoliilor de creante neperformante.

Cele 11 companii membre in AMCC constituie aproximativ 80% din cota de piata a sectorului colectarii creantelor comerciale, insumand un numar total de aproximativ 1.600 de angajati. AMCC este o asociatie reprezentativa pentru acest sector de activitate si are misiunea de a reprezenta membrii sai la nivel intern in fata autoritatilor administrative si a celorlalte institutii publice.

Asociatia a fost infiintata in anul 2007, iar in prezent reuneste 11 membri, cei mai importanti jucatori din industrie: Coface Romania, EOS KSI, Creditreform, Kruk International, Cycle European, Mellon Romania, Creditexpress Financial Services, Top Factoring, Kolcze Iliuta si Asociatii, DBR Factor si IFN Next Capital Finance. AMCC este membru activ al Federatiei Asociatiilor Nationale Europene de Colectare (FENCA).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creante colectate 2011, #creante persoane fizice 2011, #creante comerciale 2011, #creante neperformante , #Credite banci