"Ipoteca verde", un credit pentru economisirea costurilor la energie

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 09:33
3064 citiri
"Ipoteca verde", un credit pentru economisirea costurilor la energie

Ipotecile pentru cladirile "verzi" reprezinta o oportunitate pentru Romania de a fi printre primele tari din regiune care introduce un instrument financiar inovativ.

"Ipoteca Verde" este un proiect pilot urmareste obtinerea unui mediu controlat prin consortiul dintre o banca, un dezvoltator imobiliar si un auditor energetic care sa implementeze conceptul de ipoteca verde si sa demonstreze beneficiile financiare, sociale si de mediu ale acesteia.

Totodata, s-a pus problema introducerii unui produs financiar de tipul acesta, care se coordoneaza foarte bine cu regulamentele privitoare la cladiri eficiente din punct de vedere energetic din Uniunea Europeana.

"Un fel de ipoteca verde ar insemna un prim pas intr-un proces mult mai lung, pentru ca a avea bancile in a ne ajuta sa facilitam oamenilor credite mai convenabile si o viata mai buna este un prim pas. In acelasi timp, noi trebuie sa ne gandim ca trebuie sa convingem si Guvernul sa investeasca exact in zonele unde putem sa generam mai multe locuri de munca, unde putem sa generam politici mai verzi, in acelasi timp sa crestem eficienta, iar asta va fi parte dintr-un proces pe termen mediu si lung", a declarat, marti, directorul de tara al WWF Romania, Csibi Magor, intr-o conferinta de presa.

La randul sau, presedintele Romania Green Building Council, Steven Borncamp, a subliniat ca ipoteca verde echivaleaza cu economisirea de costuri cu energie, pentru ca nu toate casele sunt la fel.

"Daca se fac investitii inteligente de la inceput, daca se aplica tehnologii diferite de la inceput, va exista beneficiu financiar referitor la acea cladire in ceea ce priveste consumul de energie, deci cladirea va fi mai eficienta din punct de vedere energetic si cladirea va avea un ciclu de viata mult mai mare. Acest lucru nu a fost luat in considerare foarte mult in trecut, insa nu va trebui sa fie trecut cu vederea pe viitor pentru ca costurile cu energia cresc si acest aspect nu va fi mult mai important decat alti factori implicati. Deci, acest produs este diferit, pentru ca pune intrebarea ce va face cladirea respectiva daca pretul la energie va creste. Noi vrem sa recompensam riscurile scazute, asadar un produs din partea bancii care ofera conditii de creditare mult mai avantajoase", a subliniat el.

Potrivit lui Csibi Magor, in cadrul intalnirii de marti intre factorii implicati in acest proiect s-a prezentat un studiu concret in care un bloc nou construit, cu o eficienta energetica mare, conducea la o reducere cu 18 euro a cheltuielilor lunare, ceea ce conduce la 20 - 25% mai mult capacitate de imprumut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ipoteca verde, #Ipoteca verde costuri energie, #proiect Ipoteca verde , #Credite banci