Cand vom simti in pretul creditelor politica monetara a BNR

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 08:19
3225 citiri
Cand vom simti in pretul creditelor politica monetara a BNR
BNR nu reuseste sa convinga bancile sa scada dobanzile la credite

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut cu pana la 20% dobanda cheie, din noiembrie si pana in prezent, insa costul creditelor s-a redus cu doar 1,2%.

Bancile sa incapataneaza sa nu relaxeze creditarea, cu toate ca BNR a scazut dobanda cheie in patru transe, incepand cu luna noiembrie si pana saptamana trecuta, cand a ajuns la nivelul minim record de 5,25%. Dobanda medie aplicata de banci pentru imprumuturi se situa la 12,22% in luna ianuarie, in usoara scadere fata de luna anterioara.

Cumulate, reducerile bancii nationale sunt de 1%, insa acestea se traduc intr-o reducere in termeni reali de pana la 20%.

Motivul principal pentru care bancile nu reflecta politica monetara a BNR in dobanzile aplicate la credite este lipsa de lichiditati cu care acestea se confrunta.

"Bancile se afla demult intr-o situatie proasta, se confrunta cu lipsa de bani si nu cred ca vom vedea o imbunatatire a creditarii anul acesta", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.

Acest fapt este explicat si de Vlad Muscalu, economist sef la ING Bank. "Bancile trebuie sa se descurce fara finantarile venite de la bancile mama, asa ca scaderea dobanzilor de catre BNR nu are cum sa se vada in costul creditelor".

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a explicat ca institutia pe care o conduce nu este Fed (Rezerva Federala, echivalentul BNR in SUA - n.r.), pentru ca efectul scaderii dobanzii cheie sa se vada imediat.

"Semnalele BNR au efect mai degraba pe piata monetara si a titlurilor de stat si se reflecta cu intarziere in sectorul bancar. Cred ca aceasta intarziere va fi recuperata si ca politica monetara a BNR se va vedea si in dobanzile bancilor comerciale", a mai spus acesta.

Scade soldul creditelor

Soldul creditelor contractate de romani a continuat sa scada in februarie pentru a treia luna consecutiv, pe fondul reticentei populatiei la a se indatora si a bancilor la a acorda imprumuturi lejere.

In luna februarie, soldul creditelor acordate a ajuns la 222,3 miliarde de lei, aceasta fiind a treia luna consecutive de scadere, conform BNR. Declinul fata de ianuarie a fost de 2 milioane de lei. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, creditarea a crescut cu 7,6%, avans ce se datoreaza in special imprumuturilor in valuta.

La baza incetinirii creditarii se afla atat lipsa de apetit a populatiei si companiilor, cat si conditiile din ce in ce mai aspre impuse de banci. Cum pentru a creste interesul romanilor pentru imprumuturi este nevoie de cresterea veniturilor si imbunatatirea contextului economic, primul pas in relansarea creditarii este asteptat sa fie facut de banci, prin relaxarea conditiilor. Insa acestea se confrunta la randul lor cu o lipsa de finantare si cu un grad mare al creditelor neperformante.

"Creditarea nu se va relaxa in curand, deoarece bancile au mare nevoie sa atraga fonduri de pe piata", a mai spus Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanda credite, #comparatie credite, #comparatie dobanzi banci, #conditii credit, #dobanda cheie bnr , #Credite banci