Bancile vand creantele la preturi injumatatite fata de 2008

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 18:20
3028 citiri
Bancile vand creantele la preturi injumatatite fata de 2008

Pachetele de creante de la banci sunt preluate in prezent la un pret mediu de 12% din valoarea lor, in conditiile in care, in 2008, acestea se cumparau la preturi de 22% - 25%, chiar si 30%, a declarat, marti, Constantin Coman, director general adjunct pe Divizia de servicii la Coface Romania.

"Sunt pachete care astazi se vand cu 7%, cu 10%, unele cu 14 sau 15%, in functie de vechimea, marimea portofoliilor care se tranzactioneaza. Oricum, pretul in medie este de 12% din valoarea lor, insa este in crestere", a explicat Coman.

Miza in activitatea de colectare este recuperarea cel putin a pretului la care s-a cumparat pachetul de creante, plus cheltuielile operationale de colectare, care sunt sub 10% din valoarea creantei.

Practic, aceste achizitii sunt investitii pe termen mediu si lung, rentabilitatea nefiind imediata.

In principiu, perioada de timp aferenta colectarii pe astfel de pachete variaza de la 18 luni in sus.

Pachetele de creante de la banci reprezinta un segment mare de piata, care a ajuns la cel putin 50% din totalul industriei din collection.

Piata de vanzare de creante a fost in primele cinci luni din acest an de aproximativ un miliard de lei, iar pana la finalul lui 2012 va ajunge la 2,6 miliarde de lei, a declarat, in iunie, Isabela Iacob, director general Kruk International.

Trei sferturi din totalul creantelor colectate in 2011 de catre agentiile membre ale Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC) au fost de la persoanele fizice (B2C), iar valoarea recuperata fiind de 288 milioane euro.

#piata creante, #pret achizitie pachete creante, #preluare pachete creante, #Romania colectare creante , #Credite banci