"Bancile isi bat joc de noi"

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 13:53
2565 citiri
"Bancile isi bat joc de noi"

Presa centrala de sambata scrie despre ordonanta 50 si ce s-a intamplat in ultima zi in care clientii bancilor puteau cere oficial actul aditional care le modifica creditele. "Bancile isi bat joc de noi", titreaza Adevarul, in timp ce Gandul ne anunta ca lipsa de informare din partea bancilor si acceptarea tacita a fost ideea Guvernului.

pensionariSi daca tinerii stau la cozi pentru a scapa de clauzele abuzive ale bancilor, cei mai in varsta se gandesc ca nu mai apuca pensia, dupa ce Guvernul a propus cresterea varstei de pensionare panala 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Evenimentul Zilei ne spune, insa, ca "din 2030, va exista viata si dupa pensionare".

Adevarul: "Bancile isi bat joc de noi"

Clientii care trebuie sa-si actualizeze contractele de creditare nu sunt de acord cu modificarea dobanzilor si a comisioanelor. Ieri, sediile bancilor au fost asaltate de oameni cu hartii in mana, care nu stiau ce au de semnat. Totusi, marea lor majoritate sunt hotarati sa dea in judecata banca.

Chiar daca, oficial, ieri a fost ultima zi lucratoare cand puteai sa intri in posesia actului aditional la contractul de imprumut, bancile comerciale au facut liste de asteptare care depasesc acest termen, informeaza Adevarul.

Majoritatea clientilor au fost informati prea tarziu ca trebuie sa ia act de modificarile la contractul de imprumut. Astfel ca, agentiile au fost luate cu asalt de catre cei care se tem sa nu plateasca in plus taxe si comisioane.
"Tocmai am depus o cerere sa-mi reduca toate comisioanele si mi-au spus ca nu s-a aprobat dosarul. Cred ca nici n-a plecat de aici, din sucursala", spune Mihaescu Ovidiu, 56 de ani, din Bucuresti.

Clientul Bancii Romanesti a contractat un imprumut de 10.000 de lei, in 2007, pe o perioada de 10 ani, iar acum se vede nevoit sa plateasca mai multi bani la rata lunara, care ajunge la o valoare de 200 de lei. Se declara nemultumit de noile conditii ale contractului aditional, fiind ferm convins ca isi va gasi dreptatea in instanta.

"Mai am solutia refinantarii la o alta banca, poate acolo reusesc sa obtin un credit mai avantajos", spune Mihaescu. Este nostalgic dupa perioada comunista, cand era strungar si ajungea la un salariu lunar de 4.800 de lei. In prezent este fochist la Facultatea de Constructii Bucuresti, si are un salariu lunar de numai 600 de lei, din care 200 de lei reprezinta rata lunara.

"Abia ieri am primit, prin posta, scrisoarea de instiintare. Am dat fuga la sediul Volksbank din Dinicu Golescu si m-au pus pe o lista de asteptare pana luni", spune - plina de naduf - Roxana Marinescu, 33 de ani, din Bucuresti, angajata a unei companii IT&C. A contractat un credit de nevoi personale in valoare de 14.000 de euro acum doi ani si acum spune ca nu?i deloc de acord cu modificarile pe care banca "i le baga pe gat".

"Ce ma supara cel mai mult este faptul ca, daca nu semnez, au la indemana acordul tacit, si nu mai au nevoie de semnatura mea", sustine Roxana. "Unde naiba, in lumea asta, ati pomenit un contract semnat fara acordul uneia dintre parti? Nu sunt avocat, dar stiu ca daca vrei sa semnezi un contract cu o alta persoana, trebuie sa ai acordul ei, altfel e nul", conchide Roxana.

Pentru a evita cozile de la sucursale, unele banci au prelungit perioada pana la care iei act de modificarile Ordonantei. Spre exemplu, RBS Bank are ca data-limita pentru raspunsul clientilor fata de modificarile actului aditional ziua de 29 octombrie 2010.

Gandul: Contractele care se semneaza singure, desi nu esti de acord - inventia Guvernului in "lupta" cu bancile

Oamenii stau acum la cozi pentru ca multe banci au preferat sa nu ii informeze in niciun fel despre noile contracte de credit. Motivul? Nesemnarea contractelor, conform legii, se considera, pe 20 septembrie, adoptare tacita din partea clientului. Mai mult decat atat, actul aditional va fi considerat aprobat tacit la aceasta data chiar daca clientul a facut o cerere sau o plangere impotriva bancii, fara a semna documentul.

Milioanele de contracte de credit, de leasing sau pentru descoperiri de card si conturi curente, care au ramas nesemnate, vor fi considerate, incepand de luni, aprobate de catre clienti. Practic, romanii care nu s-au dus pana acum la ghisee nu mai au de ce sa faca acest drum, pentru ca actele aditionale vor fi aprobate tacit, dupa cum sustin surse bancare. In campania care se termina pe 20 septembrie trebuie modificate 7,7 milioane de contracte, dintre care 1,5 milioane sunt contracte de credit, aflam din Gandul.

"In lege, la articolul 95, alineatul 5, se precizeaza foarte clar ca, desi clientul nu semneaza actele aditionale, acestea se considera acceptate tacit. Mai mult decat atat, nu se precizeaza ce se intampla daca clientul face o plangere, de exemplu, ceea ce inseamna, potrivit legii, ca, daca un client nu semneaza actul si cere bancii micsorarea dobanzii, sa zicem, printr-o cerere scrisa, actul aditional va fi, pe 20 septembrie, adoptat tacit", ne-au declarat surse bancare.

Motivul este foarte simplu: paragraful nu prevede o astfel de exceptie, motiv pentru care se aplica, pur si simplu, indiferent de situatie.

Alineatul 5 de la articolul 95 al OUG 50/2010 are urmatorul cuprins: "Nesemnarea de catre consumator a actelor aditionale prevazute la alin. (2) este considerata acceptare tacita". Nu numai ca bancile vor avea noile acte aditionale acceptate fara stirea clientului, dar acestea nici nu sunt obligate, concret, prin lege, sa-i anunte pe acestia ca trebuie sa vina la semnat.

La alineatul 3, articolul 95 din OUG 50/2010, se precizeaza: "Creditorul trebuie sa poata face dovada ca a depus toate diligentele pentru informarea consumatorului cu privire la semnarea actelor aditionale", formula care este interpretabila, spun bancherii.

"Imaginati-va ca o banca nu vrea, pur si simplu, sa aiba aglomeratie la ghisee si nu-si anunta clientii. Ce va pati? Daca nu reuseste sa demonstreze ca i-a chemat pe acestia la sedii, in cel mai rau caz va lua o amenda. Asta e tot. Deci bancile nu sunt, in mod expres, obligate sa anunte clientii iar nesemnarea contractelor se considera adoptare tacita", explica sursele bancare. Conform OUG, cuantumul amenzilor variaza intre 10.000 si 100.000 de lei.

Evenimentul Zilei: Din 2030, va exista viata si dupa pensionare

Dar comisioanele abuzive ale bancilor nu sunt singurele care ii nemultumesc pe romani in aceasta perioada. Dupa o viata plina de rate la banci, se pare ca multi nici nu vor mai apuca sa se linisteasca la pensie.

Adoptarea de catre deputati a noii legi a pensiilor, in forma propusa de Guvern, prin care varsta de pensionare va creste in urmatorii 20 de ani la 65 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei, a nascut vii controverse. Insa, avansul economic peste media europeana ar putea compensa aceasta masura, potrivit Evenimentul Zilei.

Pe de o parte, cei care sustin cresterea varstei de pensionare motiveaza ca Romania se confrunta cu un risc ridicat din punct de vedere demografic, care, coroborat cu deficitul bugetului de pensii, poate conduce la colapsul sistemului.

De partea cealalta, alte voci spun ca Romania nu le poate oferi salariatilor conditii de viata si de munca comparabile cu cele din alte state ale Uniunii Europene, astfel ca si speranta de viata este mai redusa cu aproape 10 ani decat media europeana. In acest context, cresterea varstei de pensionare reduce sansele ca cei care contribuie cateva zeci de ani la bugetul de pensii sa mai ajunga sa astepte, luna de luna, postasul.

"Cresterea varstei de pensionare este un act un pic cinic. Masura ajuta bugetul asigurarilor de stat si usureaza datoria publica fata de pensionari, dar speranta de viata in Romania este mai mica cu 10 ani decat in UE. Deci, oamenii nu vor mai avea cand sa se bucure de pensie", a declarat sociologul Alfred Bulai, pentru evz.ro.

In Romania, speranta medie de viata la barbati este de 68 de ani, iar la femei de 75 de ani.

Totusi, daca un viitor pensionar are o viata activa, daca se simte bine la locul de munca, atunci nu va resimti cresterea varstei de pensionare ca pe o povara.

"Daca o persoana se identifica cu slujba sa si se bine acolo, cresterea varstei de pensionare este o veste buna. Aceasta, deoarece iesirea la pensie te face sa recunosti ca ai trecut la varsta a treia, iar pensionarii sunt de regula marginalizati", considera psihologul Lena Rusti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#banci, #comisioane, #pensii, #pensionare, #varsta , #Credite banci