Bancile au renuntat si in februarie la creditul lombard

Vineri, 05 Martie 2010, ora 12:23
1252 citiri
Bancile au renuntat si in februarie la creditul lombard

Bancile au renuntat si in februarie la facilitatea de credit (lombard) a BNR, dar au continuat sa utilizeze facilitatea de depozit si au atras lichiditati de la banca centrala prin intermediul operatiunilor repo, la care dobanda este mai mica, potrivit datelor bancii centrale.

Astfel, BNR nu a mai acordat in primele doua luni din 2010 imprumuturi prin facilitatea permanenta de credit, dupa ce, in ultima luna din 2009, bancile se finantasera de la banca centrala cu 24 miliarde lei (5,7 miliarde euro).

Pe intreg anul 2009, facilitatea de credit a fost folosita intens de sistemul bancar comparativ cu anul precedent, suma totala ridicandu-se la 154,24 miliarde lei (36,4 miliarde euro), in timp ce in 2008 bancile au apelat la facilitatea permanenta a BNR pentru 88,99 miliarde lei.

In schimb, volumul lichiditatilor injectate in piata de BNR prin intermediul operatiunilor de tip repo a crescut in februarie, valoarea medie zilnica situandu-se la 937,6 milioane lei, de trei ori peste nivelul din ianuarie, de 303,3 milioane lei.

BNR nu a efectuat nici in februarie operatiuni de tip reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piata, pentru a cincea luna la rand.

In cazul operatiunilor de tip repo, imprumuturile au de obicei scadenta la o saptamana, iar dobanda perceputa de BNR este cea de politica monetara.

In februarie, BNR a redus dobanda cheie la 7% pe an, de la 7,5%.

In schimb, dobanda la creditul lombard este cu 4 puncte procentuale peste nivelul dobanzii cheie (11% in prezent).

In cazul facilitatii de depozit, utilizata masiv de banci in ianuarie, volumul operatiunilor a scazut semnificativ in februarie, la 22,07 miliarde lei, de la de la 55 miliarde lei, dar ramane mult peste nivelul din lunile anterioare. La aceasta facilitate, dobanda platita de BNR este in prezent de 3%.

#banci, #credit, #lombard , #Credite banci