Austria nu mai limiteaza creditarea. In Romania, nicio diferenta

Vineri, 16 Martie 2012, ora 08:16
2299 citiri
Austria nu mai limiteaza creditarea. In Romania, nicio diferenta
Dobanzile la credite nu vor scadea

Banca Nationala a Austriei a renuntat la limita de creditare impusa bancilor, decizie care afecteaza politica UniCredit, BCR si Raiffeisen. Insa acest lucru nu va avea efecte in Romania, dupa cum cred specialistii.

In toamna anului trecut, Banca Nationala a Austriei a impus bancilor din Europa de Est limitarea noilor credite acordate la 110% din fondurile reprezentate de depozite. De aceasta masura au fost afectate grupuri precum UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank (actionara BCR in Romania) si Raiffeisen ZentralBank.

Drept urmare, bancile s-au vazut nevoite sa inchida robinetul creditarii si sa incerce sa se finanteze prin absortia de depozite de pe pietele locale.

Masura a atras critici dure ale statelor din aceasta zona, care au dus la retragerea deciziei. Insa Autoritatea Pietei Financiare din Austria (FMA) a anuntat, joi, ca va monitoriza in continuare raportul dintre creditele nete noi si finantarea locala atrasa de bancile din regiune.

"Analizarea experientei trecute a aratat ca depasirea unei rate de 110% poate fi considerata un semnal de alarma", se arata intr-un comunicat emis de Banca Nationala a Austriei si FMA.

"Gestul Austriei reprezinta repararea unei gafe", a declarat bancherul Radu Ghetea pentru Business24.

Analistul economic Aurelian Dochia nu este convins ca decizia Austriei va avea un efect imediat in Romania. "Nici masura luata in decembrie, de limitare a creditarii la 110%, nu a avut un efect imediat. S-ar fi reflectat in piata abia peste 1-2 ani", a spus acesta, adaugand ca masura este binevenita deoarece inlatura o mare presiune exercitata in timp asupra bancilor.

In Romania, creditarea este intr-o situatie ingrijoratoare atat din punct de vedere al imprumuturilor noi contractate de populatie si companii, dar si a gradului ridicat de credite neperformante.

Acest lucru a dus la trecerea multor banci de pe profit pe pierdere.

"Bancile erau intr-o situatie proasta inainte de anuntul din toamna al Austriei. Acestea erau nevoite sa-si revizuiasca conditiile de acordare a creditelor", a mai spus Dochia.

Creditele si cresterea economica

"Obiectivul principal al acestui guvern ramane cresterea economica, pentru care trebuie gasite solutiile cele mai potrivite. Pentru ca aceasta crestere sa poata fi reluata, trebuie sa apara cresterea consumului", a declarat recent Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Una dintre aspectele care poate duce la cresterea consumului este dezghetarea creditarii.

"Nu se poate face consum fara creditare. Pentru a avea continuitate a cresterii consumului, trebuie sa apelezi si la creditate", spune Ghetea.

Insa, dupa parerea lui Dochia, "singura crestere sanatoasa a consumului vine din cresterea veniturilor. Daca ne bazam pe o crestere a consumului din cresterea creditarii, revenim la situatia dinainte de criza cand oamenii aveau cate trei - paru credite si nu aveau cu ce sa le plateasca".

Analistul considera ca nu vom asista la o inghetare a creditarii in perioada urmatoare, insa imprumuturile vor fi acordate mult mai selectiv. De fapt, chiar Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-a exprimat in acest sens spunand ca se doreste o corectare a creditarii catre persoanele fizice.

#credit banca, #dobanda credit, #conditii credit, #banca austria, #credit neperformant , #Credite banci