Nervozitatea bancilor franeaza revenirea economica. De ce nu vor sa dea credite?

Marti, 27 Martie 2012, ora 18:16
2396 citiri
Nervozitatea bancilor franeaza revenirea economica. De ce nu vor sa dea credite?
Bancile nu mai acorda credite micilor firme

Blamate de ani de zile pentru declansarea crizei globale financiare si a crizei datoriilor europene, bancile sunt acum criticate din cauza ca ar fi prea prudente.

Retincenta bancilor la acordarea de credite va fi printre principalele subiecte discutate in cadrul intalnirii de vineri, de la Copenhaga, dintre ministrii de Finante din UE, relateaza Reuters.

Banca Centrala Europeana (BCE) arata cu degetul spre costurile tot mai mari ale creditelor si spune ca accesul la finantare a devenit una dintre cele mai presante preocupari ale micilor afaceri.

"Cele mai multe dintre companiile mici au ajuns sa urasca bancile", a declarat Mark Fielding, seful Asociatiei Irlandeze a Intreprinderilor Mici si Mijlocii. "Nivelul creditelor aprobate este undeva la 50% din totalul cererilor. Cu cat o afacere este mai redusa, cu atat ii este mai greu sa obtina bani".

Firmele mici din Europa au o importanta critica pentru sanatatea economiei, generand aproximativ 80% din totalul locurilor de munca din zona euro.

Un numar record de 17 milioane de oameni sunt someni in aceasta regiune, ceea ce echivaleaza cu peste 10% din forta totala de munca. In ultima vreme, am asistat la semne clare ce arata ca zona euro se indreapta spre a doua recesiune din doar trei ani, ceea ce va duce rata de somaj la cote si mai inalte.

Liderii Uniunii Europene au incercat in mod repetat sa gaseasca o reteta a cresterii economice, insa fara dezghetarea creditarii efectul oricarei strategii ar fi nul.

Bancile europene spun ca sunt dispuse sa acorde imprumuturi, insa ca se confrunta cu o lipsa de resurse financiare provocata de criza si ca se afla sub presiunea autoritatilor de reglementare pentru a-si creste capitalul. Acest lucru inseamna ca institutiile sunt nevoite sa tranzationeze cu grija atunci cand acorda credite.

Cea mai mare reticenta este aratata de banci in cele mai slabe state din regiune: Grecia, Irlanda si Portugalia, adica acolo unde miza stabilitatii zonei euro este cea mai mare, iar cresterea este mai necesara decat oricum.

In Romania nu sunt semne de dezghet

In Romania, situatia creditarii nu este deosebita de cea din restul Europei. Soldul creditelor contractate a continuat sa scada in februarie pentru a treia luna consecutiv, pe fondul reticentei populatiei la a se indatora si a bancilor la a acorda imprumuturi lejere.

In luna februarie, soldul creditelor acordate a ajuns la 222,3 miliarde de lei, aceasta fiind a treia luna consecutive de scadere, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Declinul fata de ianuarie a fost de 2 milioane de lei. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, creditarea a crescut cu 7,6%, avans ce se datoreaza in special imprumuturilor in valuta.

La baza incetinirii creditarii se afla atat lipsa de apetit a populatiei si companiilor, cat si conditiile din ce in ce mai aspre impuse de banci. Cum pentru a creste interesul romanilor pentru imprumuturi este nevoie de cresterea veniturilor si imbunatatirea contextului economic, primul pas in relansarea creditarii este asteptat sa fie facut de banci, prin relaxarea conditiilor. Insa acestea se confrunta la randul lor cu o lipsa de finantare si cu un grad mare al creditelor neperformante.

"Creditarea nu se va relaxa in curand, deoarece bancile au mare nevoie sa atraga fonduri de pe piata", a explicat analistul economic Aurelian Dochia, fostul director general al BRD, pentru Business24. "Bancile sunt de mult timp intr-o situatie proasta, asa ca au fost nevoite sa-si revizuiasca conditiile de acordare a creditelor".

#credit bancar, #credit companii, #credit imm, #criza financiara Europa, #conditii credit, #conditii imprumut , #Credite bancare