Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Doar sapte banci din 37 s-au aliniat noilor norme BNR. Care sunt temerile

Doar sapte banci din 37 s-au aliniat noilor norme BNR. Care sunt temerile


In acest moment, toate bancile din Romania ar fi trebuit sa se alinieze noilor norme BNR privind creditarea, insa doar sapte au facut-o. Procesul este lent si dureros, cel mai mult urmand sa sufere imprumuturile pentru nevoi personale.

Dintre cele 37 de banci care acorda credite pe piata romaneasca, doar sapte s-au aliniat noilor norme BNR: BCR, ING Bank, CEC Bank, RBS, Emporiki, Alpha Bank si Garanti Bank. Aprobarile BNR pentru acordarea de imprumuturi dupa regulile noi este lent, mai ales ca bancile s-au inghesuit sa trimita documentatia pe ultima suta de metri.

Institutiile nu s-au grabit sa se conformeze noilor norme, care dau o lovitura dura creditarii, mai ales celei pentru nevoi personale si in valuta.

Principalele modificari vizeaza scurtarea perioadei maxime de acordare a imprumuturilor de nevoi personale pana la cinci ani si stabilirea unui avans de minimum 25% pentru creditele ipotecare in euro. Si creditele de consum in valuta sunt afectare, bancile fiind obligate sa solicite clientilor garantii de 133% din suma imprumutata.

De noile norme scapa creditele de refinantare si cele acordate cu garantii de la stat.

Scadere dramatica a creditelor

Conform unei analize realizate de compania Cooper Pear, noile norme vor duce la scaderea cu circa 40% a valorii creditelor de consum. Cele mai afectate sunt imprumuturile de nevoi personale cu ipoteca, fara component de refinantare.

Creditele ipotecare nu au fost afectate in mare masura din punct de vedere al valorii, sumele ce pot fi imprumutate scazand cu pana in 10%.

Conform Kiwi Finance, in urma aplicarii noilor norme, volumul de imprumuturi noi va scadea cu 20-25%. Impactul cel mai puternic se resimte chiar in aceasta perioada, compania estimand o scadere de 30-40% a volumului de credite.

Scopul BNR: cresterea creditarii in lei

Noile norme ale BNR fac parte din eforturile bancii in vederea stimularii creditarii in moneda nationala.

BNR s-a folosit de introducerea noului regulament de creditare, prin care se restrictioneaza creditul in valuta la reduceri succesive ale dobanzii de politica monetara si injectii saptamanale de lichiditate prin operatiuni repo.

Actiunile bancii centrale au loc in cotextul in care ponderea imprumuturilor in valuta in total imprumuturi depasea 60% la sfarsitul anului 2011.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2549 ori