Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR propune revizuirea conditiilor de accesare a programului Prima Casa: Sa nu uitam scopul sau social!

BNR propune revizuirea conditiilor de accesare a programului Prima Casa: Sa nu uitam scopul sau social!


Banca Nationala a Romaniei considera utila revizuirea conditiilor de accesare a programului "Prima Casa", in sensul orientarii catre debitorii cu un venit salarial sub un plafon prestabilit, care urmaresc sa isi achizitioneze o locuinta sub o valoare reglementata si in conditiile unui grad de indatorare sustenabil, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare.

Raportul mentioneaza ca programul "Prima Casa" s-a indepartat de la scopul sau de program social, in conditiile in care perioada de restrangere a accesului la finantare ca urmare a crizei economice s-a incheiat si costurile de finantare sunt in prezent la niveluri suportabile la creditele ipotecare standard ale bancilor.

Creditele "Prima Casa" sunt acordate si persoanelor cu venit ridicat (circa 35% dintre debitori au salarii nete de peste 4.000 de lei) si debitorii cu venituri mai reduse tind sa fie supra-indatorati.

In plus, programul nu prevede limite privind valoarea maxima a locuintei achizitionate sau obligativitatea ca imobilul sa fie locuinta permanenta.

Volumul de credite "Prima Casa" se mentine majoritar, atat la nivelul de stoc, cumuland 62,5% din creditul ipotecar (septembrie 2017), dar si ca pondere in volumul de credit nou acordat in prima parte a anului in curs (circa 65%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 3217 ori
Citeste mai multe despreconditii credit Prima Casa