Vom afla daca primim credit in maxim o luna?

Joi, 30 Iulie 2009, ora 14:21
1266 citiri
Vom afla daca primim credit in maxim o luna?

Guvernul cauta o modalitate prin care sa poata obliga bancile sa raspunda la cererile de creditare intr-un interval maxim de 30 de zile, variantele analizate fiind modificarea legislatiei in vigoare sau adoptarea unei legi distincte, aplicabile tuturor categoriilor de solicitanti de credite.

Executivul intentioneaza astfel sa reduca perioada in care solicitantii primesc un raspuns la cererile de contractare a creditelor.

"Instituirea unei astfel de obligatii va fi analizata luand in considerare ca procedura de solutionare a cererilor de creditareeste diferita pentru persoane fizice si firme, iar analizarea unei cereri poate necesita o perioada mai lunga sau mai scurta, in functie de suma solicitata si de obiectul contractului.", au declarat agentiei MEDIAFAX surse ministeriale. 

Bancile vor fi astfel obligate sa comunice decizia privind acordarea credituluiin cel mult 30 zile de la inregistrarea cererii, iar daca durata de solutionare a cererii necesita mai mult de 30 zile, raspunsul va fi comunicat intr-un interval mai lung, termen care va fi stabilit de Guvern, cu conditia ca solicitantul sa fie anuntat in scris despre acest lucru in 30 de zile. 

Potrivit surselor citate, aceasta obligatie poate fi introdusa fie printr-o lege distincta aplicabila oricaror categorii de clienti ai bancilor, fie prin modificarea actelor normative in vigoare.

Actele care pot fi modificate prin introducerea unei astfel de reguli sunt Legea 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor persoane fizice, Legea 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobliare si Ordonanta Guvernului 21/1992 privind protectia consumatorilor.

Propunerea va fi discutata cu Banca Nationala a Romaniei, Ministerul pentru IMM si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Premierul Emil Boc a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca va avea o discutie cu reprezentantii bancilor, carora le va cere sa urgenteze termenul pana la care dau un raspuns firmelor in legatura cu creditele pe care acestea le solicita.

El a aratat ca oamenii de afaceri reclama intarzierea cu care primesc raspunsurile de la banci in legatura cu creditele solicitate.

#credit, # luna, #banci, #guvern, #cerere, #creditare, #legislatie , #Credit ipotecar