Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile au inceput sa dea mai usor credite ipotecare, dar le acorda mai greu pe cele de consum - raport BNR

Bancile au inceput sa dea mai usor credite ipotecare, dar le acorda mai greu pe cele de consum - raport BNR


Institutiile de credit au relaxat standardele de creditare in cel de-al treilea trimestru din acest an pentru creditele ipotecare si le-au inasprit pentru cele de consum, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Comparativ cu trimestrul anterior, in T3/2017 institutiile de credit autohtone au relaxat intr-o anumita masura standardele de creditare pentru creditele ipotecare si le-au inasprit in cazul creditelor de consum.

Deciziile de politica monetara sau prudentiala ale Bancii Nationale a Romaniei, asteptarile privind piata imobiliara, modificarea concurentei din sectorul bancar, asteptarile privind situatia financiara a populatiei si riscul asociat bonitatii clientilor reprezinta factorii de influenta ai acestor evolutii", se arata in document.

Principalul factor mentionat de institutiile de credit care a condus la relaxarea

standardelor de creditare pentru creditele ipotecare in T3/2017 este reprezentat de

cresterea concurentei din sectorul bancar.

Totodata, bancile au avut in vedere factori precum deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR si asteptarile privind piata imobiliara pentru stabilirea standardelor de creditare pentru acest segment, mentioneaza sursa citata.

Pentru cel de-al patrulea trimestru, bancile anticipeaza o inasprire semnificativa a

standardelor pentru creditele de consum si mentinerea constanta a acestora in cazul

creditelor ipotecare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 4490 ori