BCR avertizeaza ca BCE ar putea majora din nou dobanda cheie

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 15:36
1545 citiri
BCR avertizeaza ca BCE ar putea majora din nou dobanda cheie

Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea lua decizia de a majora dobanda cheie cu inca 0,25 puncte procentuale (pp) anul acesta, iar Euribor ar putea fi mai mare cu 0,25 puncte procentuale la finele acestui an, estimeaza economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, transmite NewsIn.

"Ni se se pare ca vor urma si alti pasi, decat de 0,25 puncte procentuale.

Estimarea noastra si a grupului Erste este ca vom mai vedea cel putin o majorare de 0,25% anul acesta. Dobanda Bancii Centrale Europene, probabil datorita presiunilor inflationiste, va continua sa creasca.

Din acest motiv, cred ca vom vedea un Euribor usor mai mare fata de cel din momentul de fata. Vedem un Euribor cu cel putin 0,25 puncte procentuale mai mare decat este in momentul de fata pentru finalul anului", a spus Lucian Anghel.

In general, piata anticipeaza miscarile urmatoare, iar Euribor s-a majorat inainte de a creste BCE dobanda cheie, tocmai anticipand ceea ce urmeaza sa se intample. Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene a hotarat sa mareasca rata dobanzii de politica monetara cu 25 de puncte procentuale, la 1,25%, decizia devenind efectiva din 13 aprilie.

Pe de alta parte, economistul-sef al BCR sustine ca o restrictionare a creditului in valuta in cazul creditului ipotecar ar putea duce la inlocuirea riscului valutar cu cel al ratei dobanzii.

"Exista aceasta creditare de consum, care este absolut normal sa fie in moneda nationala...dar nu ar trebui sa uitam ca pentru creditul ipotecar ai nevoie de resurse.

Daca se va implementa (masura de restrictionare a creditului in valuta - n.r.), si nu cred ca se va aplica instantaneu, pentru credite ipotecare, intrebarea se pune de unde poti sa faci rost de resurse in lei pe termen macar de 5-10 ani, asa cum le poti obtine in momentul de fata pentru valuta cu dobanzi pe care sa le poti gestiona.

Opinia mea este ca inlocuirea riscului valutar cu riscul de rata a dobanzii pe termen lung este la fel de daunatoare.

Aici discutam de o majorare a Euribor cu 0,25 pp, dar luati Robor-ul si vedeti fluctuatiile cu 0,25 puncte procentuale si in cat timp se intampla fluctuatiile respective", a declarat Lucian Anghel.

El a declarat ca daca inflatia va creste si BNR va majora dobanda de politica monetara, probabil ca si ROBOR va fi influentat in acest sens.

#bcr, #dobanda cheie, #banca centrala europeana, #euribor , #Credit ipotecar