Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rasvan Radu: Impactul noilor norme de creditare este supraevaluat

Rasvan Radu: Impactul noilor norme de creditare este supraevaluat


Normele de creditare ar trebui sa tina cont de de tinta de aderare la euro, pentru ca in functie de aceasta trebuie "sa inasprim masurile pentru a 'deeuroiza' economia si mai mult sau putem sa ramanem intr-o zona si mai permisiva", a spus presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu.

"Trecerea la creditarea in lei, de la sine, in conditiile in care diferentialul ramane important, probabil ca nu se va petrece pe termen scurt, dar in conditiile in care dobanda la lei ar scadea sau ar aparea si alt gen de restrictii, probabil ca incet, incet se va indrepta spre lei. Dar cred ca este important de stabilit care este tinta noastra de aderare la euro, pentru ca in functie de acesta trebuie sa inasprim masurile pentru a 'deeuroiza' economia si mai mult sau putem sa ramanem intr-o zona si mai permisiva", a spus Rasvan Radu.

El a declarat ca impactul noului regulament de creditare a fost supraevaluat.

"Business-ul este redus, posibil sa fie si mai redus. Dar cred ca impactul este un pic supraevaluat. Tocmai pentru ca business-ul este redus, nu cred ca impactul va fi semnificativ. Desigur, nu favorizeaza cresterea, dar nici nu se intrevede in zona creditelor de consum o crestere impresionanta in perioada urmatoare. De aceea, cred ca este important de privit riscurile in acest moment. Creditele peste cinci ani sunt neuzuale ca si credite de consum", a declarat Rasvan Radu.

Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

De asemenea, proiectul BNR prevede ca, pentru finantarile imobiliare in euro, solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul creditelor imobiliare in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, declara saptamana trecuta ca a transmis catre BNR 60 de propuneri privind noul regulament de creditare pentru persoanele fizice, din care jumatate au fost acceptate deja la nivel tehnic.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1547 ori