2012, inca un an de cumpana pentru datornicii la banci

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 08:07
3017 citiri
2012, inca un an de cumpana pentru datornicii la banci

Prognozele arata ca 2012 reprezinta inca un an de cumpana pentru datornicii la banci, in care rata creditelor neperformante ar putea atinge 16% din valoarea portofoliilor.

Chiar daca numarul restantierilor si al restantelor au scazut in ultimii ani, valoarea sumelor datorate va continua sa creasca in 2012.

"Restantele vor creste in 2012, dar, probabil, mai putin ca in 2011, datorita noilor reglementari ale BNR in materie de creditare, care vor determina o reducere a creditelor acordate in acest an", a declarat pentru Business24, Serban Epure.

Rata creditelor neperformante a depasit pragul de 14% in luna decembrie, in crestere cu 2,2% fata de 2010 si cu 6,16% fata de 2009.

Asadar, in scenariul in care cresterea va continua, dar nu va fi mai mare decat cea inregistrata in 2011, rata creditelor neperformante ar putea sa atinga 16% la sfarsitul lui 2012.

Rau-platnicul tipic, potrivit unor statistici prezentate de Serban Epure, este un barbat de 30-34 de ani, din Bucuresti, cu o restanta de valoare mica, la un credit de consum in lei.

In luna decembrie, numarul personelor cu restante la banci a coborat sub 700 de mii pentru prima oara din 2010, iar numarul restantelor a coborat de asemenea, sub 1 milion. Insa cifrele in scadere nu tradeaza neaparat o imbunatatire a situatiei economice si a nivelului de trai, ci mai curand o cerere scazuta pentru credite noi, asa cum ne indica Centrala Riscurilor Bancare, unde sunt verificati potentialii clienti bancari.

Reluarea creditarii, prinsa intr-un cerc vicios

In luna decembrie, numarul interogarilor bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare a fost de aproape 80 de mii, cel mai scazut nivel din ultimii 7 ani. In plus, noile norme impuse de Banca Nationala a Romaniei la inceputul anului, nu vor ajuta nicidecum la relansarea creditarii. Ele au scopul de a stopa evolutia creditelor neperformante, prin inasprirea conditiilor de acordare a imprumuturilor.

Si nici contextul economic nu ajuta. Comisia Europeana a scazut miercuri estimarea de crestere a PIB-ului Romaniei, de la 2,1% la 1,6%. In plus, in Europa se anunta recesiune. Prognoza de evolutie a PIB in zona euro a fost revizuita de la 0,5%, la -0,3%.

"Probabila persistenta in 2012 a crizei economice mondiale, cu toate efectele sale negative, se va reflecta in plan national, inclusiv asupra capacitatii de plata a debitorilor sistemului financiar-bancar romanesc", potrivit sefului Biroului de Credit, Serban Epure.

Comisia Europeana precizeaza in raportul publicat ca principalul pilon de sustinere a economiei nationale in acest an va fi consumul intern, care poate fi stimulat prin relansarea creditarii.

Pe de alta parte, relansarea creditarii poate fi incurajata prin crearea de noi locuri de munca sau prin cresterea salariilor, putin probabile in contextul economic actual.

#restante banci 2012, #restantieri banci 2012, #relansarea creditarii 2012, #rata creditelor neperformante 2012 , #Birou credite