Cum s-ar putea reduce ratele românilor. Ultimele informații BNR arată situația în care se află peste 200.000 de români

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 15:47
0 citiri
Cum s-ar putea reduce ratele românilor. Ultimele informații BNR arată situația în care se află peste 200.000 de români
Aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor care au întârzieri la aceste plăți și numărul ar putea să crească. Foto: BNR.ro

Aproximativ 200.000 de clienţi ai băncilor îşi plătesc, în acest moment, ratele cu întârziere, arată un raport al Băncii Națioanle a României. BNR a anunțat că ratele românilor ar putea să scadă doar dacă şi inflaţia se va reduce în următoarele două luni, arată Antena 3. Potrivit ultimelor date venite de la Institutul Național de Statistică (INS), inflația a crescut şi a ajuns la peste 7% în ultima lună.

Postul de televiziune a dat ca exemplu un credit de 210.000 lei, la care un client al unei bănci avea o rată în ianuarie 2022 de 1.172 lei. După un an rata a depășit 1.900 lei, iar la începutul acestui an era aproximativ 1.600 lei.

Dacă ar scădea această dobândă anuală efectivă, românul respectiv ar ajunge să plătească în următoarele luni aproximativ 1.300 lei, potrivit sursei citate. Însă economiștii spun că acest scenariu nu este foarte ușor de atins, având în vedere scumpirile din ultima perioadă și perspectivele de avansare a inflației în viitor.

Potrivit datelor de la Banca Națională a României, sunt în continuare români care întâmpină probleme cu plata ratelor: aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor care au întârzieri la aceste plăți și numărul ar putea să crească.

Până în 2025 am putea vedea o dublare a acestui număr, ceea ce înseamnă că ar ajunge la un procent de peste 10% din totalul celor care au credite, arată Antena 3.

...citeste mai departe despre "Cum s-ar putea reduce ratele românilor. Ultimele informații BNR arată situația în care se află peste 200.000 de români" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite banci, #credite neperformante, #inflatie Romania, #inflatie BNR, #inflatie Romania UE, #dobanda politica monetara , #Stiri Macroeconomie