Secretul bancar elvetian, in pericol?

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 18:47
1695 citiri
Secretul bancar elvetian, in pericol?

Statele Unite au cerut Elvetiei sa prezinte saptamana viitoare date detaliate privind americanii care folosesc conturi in bancile elvetiene pentru a evita plata taxelor, riscand altfel actiuni in justitie impotriva a zece institutii de credit elvetiene, inclusiv Credit Suisse. 

Doleanta americanilor, daca va fi aprobata, ar pune capat unei traditii elvetiene, cea de pastrare a secretului bancar.

De altfel, un sondaj de opinie realizat anul trecut arata ca aproape doua treimi (62%) dintre elvetieni se opun abolirii secretului bancar, in ciuda criticilor si presiunilor din strainatate.

Intr-o scrisoare transmisa de procurorul general adjunct al SUA, James Cole, catre autoritatile elvetiene, Statele Unite cer "pana marti" informatii detaliate privind evaziunea fiscala in conturi la Credit Suisse si vrea de asemenea date similare pentru alte noua banci.

SUA face presiuni pentru a obtine mii de dosare ale clientilor americani din bancile elvetiene, asa cum a reusit anul trecut, cand Elvetia a permis grupului UBS sa ocoleasca secretul bancar pentru a prezenta autoritatilor de la Washington 4.450 de conturi, evitand astfel actiuni in justitie.

Elvetia a incheiat in luna august acorduri cu Germania si Marea Britanie prin care va taxa banii depusi in bancile locale de clienti din cele doua tari. O propunere similara a fost respinsa de Washington.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#secret bancar, #elvetia, #credit, #banci , #stiri Credit Suisse