Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Secretul bancar elvetian, in pericol?

Secretul bancar elvetian, in pericol?

Statele Unite au cerut Elvetiei sa prezinte saptamana viitoare date detaliate privind americanii care folosesc conturi in bancile elvetiene pentru a evita plata taxelor, riscand altfel actiuni in justitie impotriva a zece institutii de credit elvetiene, inclusiv Credit Suisse

Doleanta americanilor, daca va fi aprobata, ar pune capat unei traditii elvetiene, cea de pastrare a secretului bancar.

De altfel, un sondaj de opinie realizat anul trecut arata ca aproape doua treimi (62%) dintre elvetieni se opun abolirii secretului bancar, in ciuda criticilor si presiunilor din strainatate.

Intr-o scrisoare transmisa de procurorul general adjunct al SUA, James Cole, catre autoritatile elvetiene, Statele Unite cer "pana marti" informatii detaliate privind evaziunea fiscala in conturi la Credit Suisse si vrea de asemenea date similare pentru alte noua banci.

SUA face presiuni pentru a obtine mii de dosare ale clientilor americani din bancile elvetiene, asa cum a reusit anul trecut, cand Elvetia a permis grupului UBS sa ocoleasca secretul bancar pentru a prezenta autoritatilor de la Washington 4.450 de conturi, evitand astfel actiuni in justitie.

Elvetia a incheiat in luna august acorduri cu Germania si Marea Britanie prin care va taxa banii depusi in bancile locale de clienti din cele doua tari. O propunere similara a fost respinsa de Washington.

Citeste mai multe pe Ziare.com.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1495 ori
Citeste mai multe despresecret bancar elvetia credit banci