Reuters: Investitorii au avut un an usor, insa urmeaza un 2010 mult mai dificil

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 12:19
1248 citiri
Reuters: Investitorii au avut un an usor, insa urmeaza un 2010 mult mai dificil

Investitorii au avut un an usor, fiind suficient sa plaseze banii in active supradepreciate si sa astepte revenirea lor, datorata in mare masura interventiei guvernelor si bancilor centrale, insa pentru a avea succes in 2010 va fi nevoie de selectia atenta a investitiilor si de sincronizare.

 

La inceputul lunii martie din acest an, cand pietele globale au atins minime multinanuale sau istorice, investitorii si-au dat seama ca sistemul financiar nu se va prabusi intr-o noua Mare Depresiune, iar activele riscante, precum actiunile listate pe burse si obligatiunile cu randament ridicat, se depreciasera prea mult, se arata intr-o analiza Reuters.

Cresterile inregistrate in 2009 pe bursele din intreaga lume, de 30% de la inceputul anului, respectiv 72% din martie, au fost generate in mare parte de campanii masive de achizitii in toate sectoarele.

Investitorii s-au ghidat dupa criteriul "care este cea mai depreciata actiune are si cel mai mare potential de a reveni", atitudine alimentata si de autoritati, care au indicat clar ca nu vor lasa vreo alta banca mare sa esueze, precum Lehman Brothers, dar si de bancile centrale, care au pompat constant lichiditate pe piete.

Insa odata cu intrarea in noul an apar schimbari importante.

Cresterile puternice de pe burse au eliminat mare parte din "oportunitatile istorice" din prima parte a lui 2009, iar bancile centrale se pregatesc sa renunte la programele speciale de lichiditate.

Unele corectii din ultimele zile pun deja probleme investitorilor, care trebuie sa devina mai atenti.

"2010 va fi un an al discriminarii, cu o inclinatie accentuata catre calitate", avertizeaza vicepresedintele diviziei de asset management a Credit Suisse, Bob Parker.

Nevoia de electie si sincronizare pe piata este determinata si de situatia economica globala, care desi se imbunatateste pare in continuare inconsistenta si fragila.

Investitorii au devenit mai prudenti in ceea ce priveste mediul in care investesc, atitudinea prudenta sporind odata cu problemele financiare care au iesit la suprafata in Dubai, Grecia, Spania si alte state importante in plan economic.

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#financiar, #investitori, #lichiditate, #sistemul , #stiri Credit Suisse