Ordonanta pentru Luca

Marti, 19 Iulie 2005, ora 00:05
1171 citiri

Guvernul este pe punctul de a face cadou peste 200 de milioane de euro asociatiei salariatilor SNP Petrom condusa de Liviu Luca. Pe ultima suta de metri, presat de eventualitatea alegerilor anticipate, Cabinetul Tariceanu se grabeste sa plateasca, chiar si in avans, unele servicii de care ar avea nevoie in campania electorala.

Guvernul este pe punctul de a face cadou peste 200 de milioane de euro asociatiei salariatilor SNP Petrom condusa de Liviu Luca.

LEGEA

Salariatii Petrom au dreptul sa achizitioneze actiuni ale societatii, pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret platit de grupul OMV la momentul privatizarii societatii, potrivit Ordonantei de Guvern numarul 55/2003 privind unele masuri pentru derularea procesului de privatizare a SNP Petrom. Potrivit ordonantei din 2003 "cota procentuala ce urmeaza sa fie achizitionata de salariati si momentele la care se va realiza achizitionarea actiunilor de catre acestia vor fi stabilite prin hotarare de guvern".

Cabinetul anterior a amanat clarificarea problemei deoarece erau semnale clare ca participarea salariatilor nu se facea in beneficiul acestora, ci in avantajul unui grup de interese, condus de Liviu Luca, liderul Sindicatului Petrom.

PRESIUNI

Asupra Guvernului Tariceanu se fac presiuni puternice pentru a rezolva problema actiunilor Petrom. Potrivit unor surse din Palatul Victoria in ultimele sedinte, Guvernul a discutat o Ordonanta de Urgenta care va restrictiona dreptul salariatilor de a cumpara individual actiunile care le sunt alocate. Daca aceasta ordonanta va fi adoptata de Guvern, salariatii Petrom vor putea cumpara actiunile numai prin intermediul liderului sindical Liviu Luca. Acesta este fondatorul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom infiintata special pentru a cumpara cele 8% din actiuni la pretul de 0,0525 euro pe actiune.

Pe Bursa de Valori o actiune Petrom valora ieri 4.570 de lei vechi, adica 0,13 euro. Evident ca diferenta de curs va crea un avantaj material extraordinar celui care va avea mai multe actiuni cumparate la pret mic. Inseamna ca, dintr-un foc, cine-si va lua partea leului din pachetul vandut chipurile salariatilor va castiga o avere: un randament mai mare decat dublu al investitiei.

BANII

Deoarece suma pe care salariatii trebuie sa o plateasca pentru actiunile Petrom sare de 235 de milioane de euro, Liviu Luca a demarat deja negocierile pentru contractarea unor credite. El se bazeaza pe hotararea Adunarii Generale a Asociatiei Salariatilor din Petrom, care l-a mandatat sa vanda o parte din actiunile cumparate pentru a rambursa creditele contractate. Mai mult, Luca a obtinut modificarea statutului asociatiei, unde pana de curand fiecare membru avea dreptul la un vot in Adunarea Generala.

Potrivit noului statut, dreptul de vot poate fi transmis prin procura, valabila timp de un an, oricarui membru al asociatiei. Statutul nu limiteaza numarul de membri pe care ii poate reprezenta de exemplu Liviu Luca, in jurul acestuia fiind posibil sa se coaguleze majoritatea membrilor Asociatiei Salariatilor.

BANCILE

Luca nu s-a sfiit sa anunte in interviuri ca e pregatit sa intre in posesia actiunilor Petrom. El a afirmat ca un grup de banci l-au contactat pentru a-i oferi suma necesara pentru achitarea actiunilor. Cum nu exista inca un act care sa-i permita acest lucru, liderul sindical a vandut bancherilor pielea ursului din padure. Sunt anuntate de Luca banci straine importante: UBS, Credit Suisse si Deutsche Bank. Este un semn de intrebare daca acestea vor sustine in continuare o afacere scandaloasa prin consecinte.

ANGAJATII/b>

Asociatia condusa de Liviu Luca ar avea 72.624 de salariati, potrivit spuselor acestuia. Daca cele 4,4 miliarde de actiuni pe care vor sa le cumpere angajatii Petrom ar fi impartite in mod egal intre aceste persoane, fiecare angajat ar trebui sa achite circa 3.200 de euro. E greu de crezut ca simpli angajati dispun de acesta suma. Pentru acestia, liderul Asociatiei a gasit in acelasi statut o solutie: "Actiunile subscrise de catre membri pentru care nu s-au facut platile revin asociatiei".

Autor: Vali Blanaru

Jurnalul National