Ingrijorarea pentru sectorul bancar a depreciat dolarul atat fata de euro, cat si de yen

Marti, 19 Februarie 2008, ora 14:57
1112 citiri
Ingrijorarea pentru sectorul bancar a depreciat dolarul atat fata de euro, cat si de yen

Dolarul s-a depreciat, marti, pana la un minim al ultimelor doua saptamani fata de euro, iar yenul s-a apreciat, dupa ce investitorii au renuntat la tranzactiile speculative, ingrijorati de evolutia titlurilor bancare, consemneaza Reuters.Dolarul s-a depreciat cu 0,3% fata de un cos de valute principale, pana la un minim al ultimelor doua saptamani, de 75,845 de puncte. Fata de yen, dolarul s-a depreciat cu 0,8%, pana la 107,32 yeni/dolar.


Actiunile bancilor s-au ieftinit, ca urmare a stirilor potrivit carora grupurile financiare ar putea anunta noi deprecieri ale activelor.


Valutele cu randament mai mare s-au apreciat, insa, in frunte cu dolarul australian, dupa publicarea procesului verbal al sedintei din februarie a bancii centrale a Australiei, care a accentuat asteptarile privitoare la continuarea inaspririi politicii monetare, miscare ce urca randamentul dolarului australian.


Credit Suisse a anuntat noi deprecieri ale activelor, in valoare de 2,85 miliarde dolari, ca urmare a investitiilor sustinute cu active, ceea ce ii face pe investitori sa fie prudenti in continuare. Pe de alta parte, publicatia Financial Times arata ca bancile americane au imprumutat in ultimele saptamani, cu discretie, "sume masive" de la sistemul american de banci centrale, Federal Reserve, scrie Reuters.


"Anuntul celor de la Credit Suisse trezeste iar ingrijorare pe piata, in conditiile in care investitorii sunt sensibili cu privire la acest tip de chestiuni", a observat un strateg pentru piete valutare internationale de la Bear Stearns, Steve Barrow.


Euro s-a apreciat cu 0,5% fata de dolar, pana la un maxim al ultimelor doua saptamani, de 1,4750 dolari/euro, dar s-a depreciat fata de moneda japoneza, cu 0,3%, pana la cotatia de 158,18 yeni/euro. Moneda unica europeana a coborat fata de un maxim al ultimelor trei saptamani, de 159 yeni/euro.


Moneda japoneza a fost sustinuta si de discutiile privitoare la eventualitatea ca banca centrala a Chinei sa isi majoreze dobanda de politica monetara, dupa ce statisticile publicate marti au aratat o accentuare a inflatiei din China pana la un maxim al ultimilor 11 ani.


"In conditiile in care China a devenit in prezent principala piata pentru exporturi a Japoniei, o apreciere a yuanului va duce la o crestere a castigurilor japoneze din regiune, contribuind la sustinerea cursului yenului", a aratat un strateg de la FXCM, Boris Schlossberg, citat de Reuters.