Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grecia alege o banca elvetiana pentru consiliere privitor la vanzarea OTE

Grecia alege o banca elvetiana pentru consiliere privitor la vanzarea OTE
UBS si Credit Suisse au surclasat bancile concurente in cursa pentru consiliere la privatizarea OTE, gigantul elen al telecomunicatiilor evaluat la 9 miliarde de euro.Cele doua banci au fost alese dintr-o lista scurta de zece, pentru a ajuta guvernul sa vanda o cota de participatie la operatorul grec - cea mai mare companie de telefonie din Grecia - unui investitor strategic din strainatate.Cele doua, impreuna cu EFG din Grecia, ar urma sa-si imparta suma de pana la 18 milioane de euro. Guvernul elen a refuzat sa spuna ce procentaj din OTE spera sa instraineze, dar analistii cred ca ar putea fi vorba de aproximativ o cincime din actionariatul sau de 38,6%.

Atena vrea sa vanda grupul - care furnizeaza servicii de telefonie interna si internationala precum si servicii mobile - prin intermediul sucursalei sale Cosmote -, unui jucator european major.

Guvernul, care vinde cota in cadrul programului de privatizare mai amplu, in valoare de 1,7 miliarde de euro, planificat pentru anul viitor, isi va mentine o cota minoritara.

Operatorii telecom, dornici sa sondeze pietele mai putin penetrate, analizeaza deja oferta. Proprietarul spaniol al O2, Telefonica, este privit ca un potential cumparator in pofida comentariilor de la inceputul saptamanii trecute ca o astfel de tranzactie "nu ar fi viabila financiar" pentru acesta.

Deutsche Telekom si cumparatori din Orientul Mijlociu s-ar numara de asemenea printre pritentialii cumparatori. Vanzarea marcheaza ultimul val al privatizarilor de stat din Europa, guvernele incercand sa stranga fonduri cu care sa achite datoriile.

Nivelul datoriei Greciei este intre cele mai ridicate din tarile din zona euro. OTE, care revendica o baza de aproximativ 60 de milioane de clienti, opereaza in sase tari intre care Serbia, Romania si Bulgaria.
Potrivit analistilor, compania are un semnificativ potential de restructurare in special in afacerea sa de telefonie fixa. In incercarea de a-si spori atractivitatea pentru un investitor strategic, fostul monopol, care este cotat la bursele din Atena si New York, a propus deja pensionarea voluntara pentru 5.000 de angajati, o treime din forta sa de munca, la costul de 1 miliard de euro. De asemenea, a vandut de curand 90% din cota detinuta la Armentel, operatorul de telecomunicatii armean, catre VimpelCom, din Rusia.

In 1993, planurile instrainarii unei cote de 49% din OTE s-au soldat cu caderea guvernului grec.

Articol de Elizabeth Judge, Traducerea: Adriana Buzoianu
Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 802 ori