Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fondul suveran al Qatarului este interesat sa investeasca in bancile europene

Fondul suveran al Qatarului este interesat sa investeasca in bancile europene

Prim-ministrul din Qatar, ce conduce fondul suveran al tarii, cu fonduri de 60 miliarde dolari, a declarat ca favorizeaza investitiile in Europa in detrimentul celor din SUA, deoarece bancile americane vor fi cel mai probabil afectate in continuare de criza creditelor, anunta Reuters.Qatar, ce a preluat "sub" 2% din Credit Suisse, urmareste sa investeasca in sectorul bancar intre zece miliarde de dolari si 15 miliarde dolari in urmatorii doi ani, pentru a-si diversifica economia de la petrol si gaze naturale, a declarat intr-un interviu la Doha, Hamad bin Jassim al-Thani.


"In Statele Unite trebuie sa mai asteptam putin", a spus Sheikh Hamad. "Credem ca in SUA exista in continuare probleme in sectorul bancar".


Pe de alta parte, printul saudit Alwaleed bin Talal si Kuweitul au cazut de acord luna trecuta sa investeasca cel putin cinci miliarde dolari in Citigroup si Merrill Lynch, dupa deprecieri ale activelor de miliarde de dolari inregistrate de cele doua banci americane.


Autoritatea de Investitii din Kuwait, un fond suveran de investitii cu active de cel putin 225 miliarde dolari, a anuntat ca va investi trei miliarde dolari in Citigroup si doua miliarde dolari in Merrill.


Printul Alwaleed nu a spus cat va investi.


"Suntem prezenti pe pietele internationale si oriunde gasim o oportunitate, in sectorul imobiliar, financiar sau industrial", a declarat Hamad.


Autoritatea de Investitii din Qatar ia in considerare o investitie in numarul doi din sectorul bancar britanic, Royal Bank of Scotland, potrivit ziarului Sunday Telegraph.


Ziarul a publicat primul interesele Qatarului in Credit Suisse, afirmand in luna ianuarie ca Autoritatea de Investitii din Qatar cauta sa achizitionaze o participatie de 5% in banca elvetiana, ce ar costa trei miliarde dolari.


"Avem incredere in aceasta investitie", a spus Hamad.


Actiunile Credit Suisse au scazut cu 22,5% iar cele ale Royal Bank of Scotland cu aproape 15% anul acesta.


Actiunile Citigroup au scazut cu aproape 15% anul acesta, iar cele ale Merrill Lynch cu 1,2%, potrivit Reuters.


Qatar, ce are o populatie de aproximativ un milion de oameni, tara araba cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, ar putea lua in considerare o extindere a participatiei sale de 15% la bursa de valori din Londra (London Stock Exchange), a declarat Hamad.


Qatar nu are in plan achizitionarea imediata a unei participatii in grupul EADS, compania mama a Airbus, a declarat Hamad.


Hamad a declarat in martie ca este interesat de achizitionarea unei participatii de 10% in EADS.


Autoritatea de Investitii din Qatar detine 7,5% din grupul francez Lagardere, ce detine actiuni in EADS.


Qatar nu planuieste sa-si vanda actiunile din Lagardere, a declarat Hamad.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1014 ori