Echilibru: creditele se ieftinesc, insa casele se scumpesc

Joi, 16 Martie 2006, ora 10:41
1033 citiri

Curierul National scrie ca desi creditele imobiliare sunt din ce in ce mai avantajoase iar veniturile populatiei cresc, pe de alta parte locuintele se scumpesc.Gandul noteaza opiniile bancherilor, care sunt de parere ca bancile mici vor disparea in 3 ani, daca nu se vor dezvolta organic. Mai mult, dupa 2007 nici achizitia lor nu va mai prezenta nici un interes pentru bancile ce vor sa intre pe piata romaneasca.

A"Desi romanii isi doresc sa poata obtine credite pentru locuinte mai usor, vor avea surpriza unor cresteri de preturi notabile, in conditiile in care se va mentine decalajul dintre cerere si oferta,A" declara presedintele CEC, Eugen Radulescu, in Curierul National. A"Piata imobiliara, credite mai accesibile, case mai scumpeA", titreaza publicatia pe prima pagina.

Chiar ieftinirea creditelor a dus la cresterea preturilor locuintelor. Eugen Radulescu declara in Curierul: A"In ultimii ani, desi inflatia a scazut, casele s-au scumpit din cauza ieftinirii creditelor, care a determinat cresterea cererii. Creditele se vor ieftini in continuare, ducand posibil la cresterea preturilor, din cauza aceluiasi raport intre cerere si ofertaA". Presedintele CEC adauga insa ca pentru perioada urmatoare previziunele arata ca A"ritmul de realizare a caselor si apartamentelor se va accelera, astfel incat sa fie depasit nivelul actual de 30.000 de locuinte construite, inregistrat in anii trecutiA".

Totusi, noteaza Curierul National, A"persoanele eligibile pentru obtinerea unui imobil sunt in numar restrans, in timp ce detinatorii unui imobil tind deja spre imbunatatirea nivelului de trai si obtinerea celei de-a doua resedinte. Pentru astfel de persoane, cea mai potrivita forma de finantare se dovedeste a fi creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca pe un imobil. Durata de obtinere a unui astfel de credit , din ce in ce mai agreat de populatie, dupa cum spun bancherii, este de minimum doua saptamani (procedurile de obtinere a cadastrului si de intabulare a ipotecii), insa are avantajul ca nu trebuie specificata destinatia precisa a banilor si nu sunt necesare documente justificative privind utilizarea banilorA".

In acest context, presedintele CEC prezinta si noua oferta de creditare a bancii: A"Credit ipotecar pe 35 de aniA". Evenimentul Zilei noteaza ca banca A"ofera imprumuturi ipotecare pe o perioada de 35 de ani, in lei, cu o dobanda de 9,56%. Aceasta este cea mai mare perioada de rambursare. Restul bancilor dau credite pe cel mult 25-30 de aniA".

Pe de alta parte insa, A"CEC reduce dobanzile la depozitele in leiA", anunta Ziarul Financiar. A"Contrar tendintei de pe piata, CEC a taiat pana la un punct procentual din dobanzile la depozitele in lei, noile rate fiind cuprinse intre 6% pentru depozitele pe o luna si 7,25% pentru cele pe un an. ... Noile dobanzi se situeaza sub cele oferite de BCR si Banca Transilvania.A"

ZF scrie ca CEC a efectuat aceasta reducere a dobanzilor pasive A"pentru a nu intra din nou pe pierderi, marind astfel ecartul care le desparte de dobanzile la credite. Acestea din urma sunt situate la niveluri de 9,5% - la creditele imobiliare, respectiv 13%-14% la cele pentru nevoi personaleA".

Ora adevarului pentru bancile mici

Gandul noteaza in pagina 5 ca A"Bancile mici risca sa dispara in urmatorii 3 aniA". Aceasta este pararea unanima a bancherilor, care considera ca fara consolidare si dezvoltare acestea vor fi eliminate de pe piata.

A"Bancile de dimensiuni mai mici au in fata optiunea de a se dezvolta organic (sa ceara actionarilor sa aduca capital) sau de a intra intr-un grup mai putenic. Altfel, eu personal cred ca le va fi greu sa faca fataA", declara in Gandul presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.

Integrarea in Uniunea Europeana va aduce cu sine o noua provocare pentru bancile mici. A"Multe din bancile mici au refuzat sa se intareasca, in multe cazuri chiar si din cauza unor orgolii ale conducerii. Pana acum, o banca straina ar fi fost interesata de o achizitie a unei mici de la noi doar pentru licenta. Dupa 2007, pe baza principiului de reciprocitate, orice institutie va putea intra pe piata naostra fara nici o formalitate. Atunci bancile mici nu vor mai prezenta nici un interesA" - scrie Gandul, citand surse autorizate.

Integrarea europeana, noteaza Gandul, A"va marca inceputul unor schimbari importante ale sistemului bancar romanesc, achizitiile si fuziunile fiind miscarile asteptate de majoritatea specialistilorA".

Previziuni optimiste pentru leu

A"Credit Suisse mizeaza pe leiA", titreaza Curierul National in prima pagina. A"Leul va ramane relative stabil in 2006, afirma o analiza a Credit Suisse. Desi economia romaneasca este impovarata de un deficit de cont curent mare, investitiile straine vor creste anul acesta, o mare parte din ele fiind constituita din banii din privatizarea BCR.A"

Intarirea monedei nationale va fi sprijinita si de apropiata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, scrie Curierul. A"Chiar si in cazul neasteptat in care intrarile de capital nu se materializeaza, rezervele de momenda straina, in combinatie cu indicatorii moderati de indatorare si cresteri puternice ale ratei dobanzii, ar trebui sa previna o corectie pronuntata a leuluiA", adauga raportul Credit Suisse.

Cresterea economica din ultimii doi ani a fost determinata in principal de consumului privat si investitii. A"Deoarece este de asteptat ca Banca Nationala sa restranga conditiile monetare, ne asteptam ca in 2006 consumul domestic sa fie mai moderat. Totusi, puternica activitate de investitii ar trebui sa duca cresterea economica la 4,5 la sutaA", noteaza Curierul.

Curierul National scrie ca analistii Credit Suisse nu cred insa ca BNR va putea sa atinga tinta de inflatie de 5% propusa pentru anul acesta. A"Chiar daca ne asteptam ca instrumentele de politici monetare sa inceapa sa-si faca efectul la sfarsitul anului, este improbabil ca inflatia sa se mentina in plaja de 4-6 la suta. Totusi, ne asteptam ca inflatia sa se incadreze in tinta (3-5 la suta ) in 2007, se afirma in analiza Credit Suisse.A"

Bogdan Popescu

www.bankingnews.ro - publicatie electronica specializata pe informatii financiar-bancare