Comisioanele incasate de aranjorii ofertelor publice din Europa, la un minim record

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 13:42
1083 citiri
Comisioanele incasate de aranjorii ofertelor publice din Europa, la un minim record

Comisioanele incasate de aranjori pentru oferte publice initiale efectuate in Europa au scazut in acest an la un minim record, bancile de investitii alergand dupa clienti pe o piata tot mai mica, saturata si afectata de criza datoriilor de stat din zona euro, potrivit unei analize Bloomberg, sustine Mediafax.

Bancile au obtinut in acest an, in regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa, un comision mediu de 1,88% pentru organizarea de oferte publice initiale, cel mai mic din 1999, cand Bloomberg a inceput sa centralizeze datele.

Totodata, listarile de peste un miliard de dolari din Europa au folosit in medie opt banci drept aranjori, fata de cinci in 2010, potrivit datelor prezentate de agentie.

"Sunt presiuni masive pe marje in privinta comisioanelor pentru IPO (initial public offerings, oferte publice initiale - n.r.). Comisioanele au scazut mult si e mai greu sa fim profitabili", comenteaza Viswas Raghavan, director pentru piete internationale la JPMorgan Londra.

In total, 89 de banci din Europa au reusit in acest an sa participe la cel putin o oferta publica initiala, fata de 35 in Statele Unite.

Printre noii veniti se numara Barclays si grupul rus VTB, care au intrat puternic pe o piata deja saturata.

in acelasi timp, temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro au determinat companiile sa anuleze sau sa amane cel putin 24 de oferte publice initiale, cele mai multe din 2008.

Credit Suisse, cel mai mare aranjor din Europa in acest an, a obtinut un comision mediu de 1,63%, in scadere de la 1,8% anul trecut.

Grupul italian UniCredit a incasat cel mai mic comision mediu dintre primii zece intermediari, de 1,04%.

JPMorgan a obtinut un comision mediu de 1,32%, in scadere puternica de la 2,36% anul trecut, cand era cel mai mare intermediar din Europa.

Contactati de Bloomberg, reprezentantii Barclays, Credit Suisse si JPMorgan au refuzat sa comenteze informatiile, in timp ce purtatorii de cuvant ai VTB Capital si UniCredit nu au fost disponibili pentru declaratii.

Bancile au probleme in privinta profitabilitatii la organizarea de oferte publice initiale daca comisioanele sunt mai mici de 2%, deoarece acesta este cu aproximatie costul procesului de due diligence, cercetare si marketing, sustine Arif Khurshed, profesor la Manchester Business School.

Ofertele publice initiale din Europa genereaza cele mai scazute comisioane din lume. Companiile americane platesc aranjorilor in medie 5,4%, in timp ce la Hong Kong comisionul mediu este de 2,2%.

Media globala este de 3,8%.

Competitia a devenit mult mai dura in Europa, dupa ce multe banci au vazut criza financiara drept o oportunitate de a intra pe noi piete.

In privinta rezultatelor, numarul mai mare de aranjori pentru o listare la bursa reduce stimulentul financiar pentru bancile de investitii. Cel putin 67 de companii listate in acest an in Europa se tranzactioneaza sub pretul initial, adica circa 62% din total.

Grupul elvetian Glencore, cel mai mare trader de marfuri din lume, a inregistrat o scadere de 15% a actiunilor dupa ce s-a listat la Londra si Hong Kong cu ajutorul a 20 de intermediari intr-o oferta publica initiala de 20 miliarde de dolari.

Comisionul platit de Glencore a fost de circa 1,75%.

Ca volum, valoarea totala a ofertelor publice initiale derulate in acest an in Europa a crescut la 37,1 miliarde de doari, de la 24 miliarde de dolari anul trecut.

Piata a franat insa in august, odata cu intensificarea temerilor privind economia globala, criza datoriilor de stat din Europa si posibilitatea ca bancile europene sa aiba nevoie de capital suplimentar.

Ofertele publice initiale efectuate in august si septembrie au aduant doar 190 milioane de dolari pentru companiile respective, cea mai mica suma pentru aceasta perioada din 2003.

Siemens, cel mai mare grup industrial european, a anuntat saptamana trecuta ca amana listarea diviziei de corpuri de iluminat Osram. Grupul rus Mechel a amanat marti listarea unei divizii miniere, prin care dorea sa atraga 2 miliarde de dolari.

Cea mai mare oferta publica initiala aflata in derulare este vanzarea loteriei de stat din Spania, prin care guvernul de la Madrid vrea sa atraga 7 miliarde euro. Compania a angajat sase banci de investitii ca aranjori, printre care Goldman Sachs, JPMorgan, UBS, Credit Suisse, Santander si BBVA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisioane, #datorii stat, #listari, #sector bancar, #banci, #tranzactii , #stiri Credit Suisse