Beijingul, "cavalerul alb" care poate salva Europa?

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 15:15
1842 citiri
Beijingul, "cavalerul alb" care poate salva Europa?

Promisiunile Chinei de a investi in obligatiuni spaniole, elene si portugheze reflecta interesul strategic si economic al acestui stat, dar nu reprezinta o solutie pentru rezolvarea problemei datoriilor suverane din Europa, potrivit unei analize AFP, informeaza Mediafax.

Vicepremierul chienz Li Keqiang, aflat in aceasta saptamana in vizita in Spania, a asigurat ca Beijingul are incredere in piata financiara spaniola si va cumpara datorii suverane, mentioneaza publicatia El Pais.

"Vom cumpara obligatiuni, in functie de conditiile de pe piata", a afirmat oficialul chinez, citat de agentia China Noua.

Autoritatile de la Beijing au decis deja sa ajute Grecia si Portugalia cumparand obligatiuni de stat, ceea ce ar putea reduce intesitatea turbulentelor din zona euro, potrivit analistilor.

Datoria publica spaniola se situeaza sub media Uniunii Europene, insa creste accelerat.

"Pe termen scurt, cred ca Beijingul se multumeste cu imaginea unui cavaler alb care poate salva Europa, iar aceasta situatie poate sustine un pic piata.

Problemele Europei sunt insa de natura profund structurala, iar China nu le poate rezolva, chiar daca poate astupa bresele penatru cateva saptamani ", a afirmat, pentru AFP, analistul Capital Economics Mark Williams.

Declaratiile vicepremierului chinez, in pofida unei lejere revigorari a increderii, nu vor modifica radical problemele fundamentale ale Spaniei, apreciaza Alistair Thornton, economist la IHS Global Insight.

Autoritatile chineze nu au indicat niciodata valoarea investitiilor pe care intentioneaza sa le faca in obligatinule statelor europene.

Analistii considera ca majoritatea achizitiilor se va concentra pe titlurile statelor ale caror economii sunt considerate stabile, in principal Germania si Franta.

"Stabilizarea economiei europene si a euro este in interesul Chinei. Strategic, este la fel de importanta pentru China consolidarea relatiilor cu Europa", subliniaza Tao Dong, analist la Credit Suisse First Boston.

Beijingul incearca sa redea imaginea unei puteri responsabile, dar are si interesul de a investi in strainatate pentru a nu majora si mai mult rezervele colosale de valuta, care alimenteaza inflatia.

Rezervele se situau la 2.648 miliarde de dolari la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut.

"Va fi interesant de vazut aploarea sprijinului chinez si daca Beijingul se va opri doar la cumpararea de obligatiuni europene sau va achizitiona si alte active", a mentionat Dong.

Cumpararea de obligatinui suverane europene nu va permite echilibrarea schimburilor chino-europene, deficitare pentru Europa, a afirmat Jonathan Holslag, cercetator la Institutul de Studii despre China Contemporana de la Bruxelles.

"Din aceasta cauza, relatiile comerciale dintre Europa si China continua sa fie marcate de frustrare si neincredere, in timp ce Europa ramane inchisa intr-un cerc vicios de teama, inertie si declin economic" SUA publica regulat lista creditorilor tarii, cel mai mare fiind China, care detine bonuri de Trezorerie in valoare de peste 900 de miliarde de dolari. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china, #cumparare, #europa, #obligatiuni, #salvare, #spania , #stiri Credit Suisse