Bancile europene, boicotate de investitori!

Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 18:49
3092 citiri
Bancile europene, boicotate de investitori!

Actionarii bancilor europene rezista apelurilor venite din partea politicienilor de a injecta mai mult capital in sectorul bancar, iar tensiunile ar putea conduce la un nou val de infuzii de bani publici la institutiile de credit, potrivit unei analize Bloomberg, transmite Mediafax.

Liderii Uniunii Europene lucreza la un plan care ar putea obliga bancile sa atraga capital suplimentar de 100-300 miliarde euro, potrivit estimarilor analistilor.

Banii ar trebui sa vina fie de la investitorii privati, fie din fonduri publice. A doua varianta ar putea presupune insa conditii greu de acceptat pentru banci si pentru actionarii lor.

Companii precum Schroders Plc si Swisscanto Asset Management, care detin actiuni bancare europene, au aratat ca ar dori sa evite o investitie, deoarece esecul politicienilor de a rezolva criza datoriilor de stat ar putea reduce si mai mult cotatiile bursiere ale institutiilor de credit, care au scazut abrupt in ultima perioada.

"Bancile trebuie sa recastige increderea investitorilor si sa demonstreze ca pot face performanta inainte sa atraga capital.

Piata asteapta o solutie buna la criza datoriilor de stat", a declarat un analist al Swisscanto, care administreaza active de 52 miliarde de franci elvetieni, inclusiv un volum substantial de actiuni Deutsche Bank.

Bancile care vor primi fonduri publice de la autoritatile nationale sau europene s-ar putea confrunta cu restrictii la plata bonusurilor sau dividendelor, potrivit presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Barroso s-a alaturat recent cancelarului german Angela Merkel, cerand bancilor sa incerce mai intai sa isi consolideze capitalul prin vanzarea de actiuni catre investitorii privati.

Daca nu ar reusi, urmatorul pas ar fi solicitarea de ajutor de la guvernul national care, la randul sau ar trebui sa apeleze la Fondul European de Stabilitate Financiara daca nu va avea bani sa sprijine institutiile de credit, potrivit ceor doi lideri.

Indicele Bloomberg Europe 500 al bancilor si companiilor de servicii financiare a scazut cu 29% in acest an, in frunte cu Dexia, creditorul franco-belgian care va fi divizat si vandut din cauza imposibilitatii de a se finanta de pe piata, pe fondul temerilor privind expunerea pe datoria de stat a Greciei.

Scaderile de pe burse au devalorizat unele banci, precum grupul italian UniCredit, pana la un nivel care reprezinta mai putin de jumatate din valoarea activelor tangibile detinute, potrivit datelor Bloomberg.

Bancile resping varianta propusa de Barroso, afirmand ca restrictionarea platii dividendelor ar impiedica accesul la finantare.

Unii investitori si analisti critica de asemenea planul, notand ca obligarea bancilor sa-si majoreze capitalul nu va contribui la rezolvarea problemei de baza a Europei, respectiv increderea scazuta a investitorilor ca anumite guverne vor putea plati datoriile de stat.

Liderii europeni ar putea anunta un plan de rezolvare a crizei la reuniunea G20 din 3-4 noiembrie, de la Cannes.

Intre timp, potrivit unei surse apropiate situatiei, Autoritatea Bancara Europeana ia in calcul obligarea bancilor sa-si creasca temporar rata capitalului de rang intai raportat la activele ponderate la risc, un important indicator al solvabilitatii, la 9%.

Analistii Credit Suisse estimeaza ca cel putin 66 dintre cele mai mari banci europene ar putea pica urmatoarele teste de stres din UE, avand nevoie de recapitalizari in valoare totala de 220 miliarde euro.

Marile bănci europene, profituri record în 2023. Suma depășită pentru prima dată în istorie
Marile bănci europene, profituri record în 2023. Suma depășită pentru prima dată în istorie
Pentru prima dată în istorie, cele mai mari bănci din Europa au avut anul trecut profituri cumulate de peste 100 de miliarde de euro (108 miliarde de dolari), în contextul în care impulsul dat...
#banci europene, #sector bancar, #investitori, #credit suisse, #burse, #piata capital , #stiri Credit Suisse