Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Angajat Credit Suisse eliberat in Romania

Angajat Credit Suisse eliberat in Romania

Un tribunal roman a eliberat ieri din inchisoare un manager al Credit Suisse Group si alte trei persoane si le-a interzis sa paraseasca tara, in timp ce procurorii investigheaza rolul lor in vanzarea unor active ale statului.

"Curtea a hotarat ca ei nu reprezinta un pericol public," a afirmat Iordanescu. Acesta a mai spus ca Benyatov, care se declara nevinovat, a parasit inchisoarea ieri pe la ora 3 noaptea. "Li s-a interzis sa paraseasca Romania. Curtea nu a precizat pentru cat timp."

Cercetarea penala, prima din Romania asupra unor bancheri straini din domeniul investitiilor de la caderea comunismului in 1990, implica opt guverne si oficiali ai unor companii straine. Procurorii i-au acuzat de "subminarea sigurantei nationale a Romaniei" si de spionaj economic legat de vanzarea unor bunuri ale Romaniei.

Toti cei opt au declarat ca nu au savarsit nici o infractiune.

Credit Suisse a acordat consiliere la vanzarea activelor energetice din Romania in 2004, inclusiv a companiei petroliere Petrom catre austriacul OMV. Romania i-a acordat apoi un contract de consiliere a guvernului cu privire la vanzarea pachetului de 46% ramas din compania de telefonie Romtelecom. Guvernul a afirmat pe 30 noiembrie ca doreste sa anuleze contractul Romtelecom cu Credit Suisse.

Cei patru barbati retinuti au fost eliberati din inchisoare dupa ce curtea a admis apelul avocatilor apararii. Curtea de apel a revenit asupra propriei decizii din 17 ianuarie, potrivit careia barbatii ar fi ramas in inchisoare pana la 17 februarie. "Nu pot spune in ce fel eliberarea lor va afecta ancheta," a declarat purtatorul de cuvant al procuraturii, Robert Cazanciuc.

"Ar fi evident mai usor sa derulam ancheta daca ei sunt retinuti." Credit Suisse, cea de-a doua banca din Elvetia, a afirmat ieri ca va continua sa faca presiuni pentru ca lui Benyatov sa i se permita sa paraseasca Romania pentru a primi tratament impotriva cancerului la tiroida in Marea Britanie.

"Nu am gasit nici o justificare pentru retinerea sa in timpul anchetei procurorilor si suntem multumiti de faptul ca opinia noastra este impartasita si de curte," a declarat compania. "La doua luni dupa ce Vadim a fost arestat pentru prima oara, nu am vazut inca nici o dovada care sa sustina acuzatiile aduse impotriva sa."

Ceilalti trei barbati retinuti pe 29 noiembrie au fost Dorinel Mucea, adjunctul sefului agentiei romane responsabila de vanzarea activelor energetice, Stamen Stancev, un consultant bulgar pentru investitii si Mihai Donciu, un consilier al ministrului roman al comunicatiilor.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1113 ori