Alarma greceasca impinge francul elvetian la cotatii record fata de euro

Luni, 20 Iunie 2011, ora 10:08
1599 citiri
Alarma greceasca impinge francul elvetian la cotatii record fata de euro

Marile banci elvetiene au o expunere redusa pe Grecia, insa Elvetia ar putea fi afectata daca o intrare a Greciei in incapacitate de plata destabilizeaza intregul sistem financiar, a declarat pentru un cotidian local, vicepresedintele bancii centrale elvetiene, Thomas Jordan, potrivit Reuters.

Un efect de "domino" cauzat de restructurarea datoriei Greciei ar genera si noi presiuni de apreciere asupra francului elvetian, a avertizat Jordan.

Temerile privind datoriile statelor de la periferia zonei euro au impins francul la o cotatie record fata de euro in acest an, iar exportatorii elvetieni s-au plans in privinta marjelor de profit, situatie care a determinat banca centrala sa pastreze dobanda de politica monetara la un nivel scazut.

"Atata timp cat sunt afectate doar statele de la periferie, riscurile sunt limitate.

Dar bancile elvetiene au multe investitii in strainatate, mai ales in statele cu piete financiare dezvoltate.

Daca intregul sistem financiar ar fi afectat, consecintele ar fi severe pentru Elvetia", a afirmat Jordan pentru cotidianul Der Sonntag.

Elvetia a trebuit sa sprijine financiar UBS in timpul crizei, iar autoritatile elvetiene sustin introducerea unor standarde mai dure privind capitalul UBS si Credit Suisse, peste nivelul prevazut de reglementarile Basel III.

#criza euro, #elvetia, #euro, #franc record, #zona euro , #stiri Credit Suisse