Schimbări mari privind creditele băncilor din România, în ultimul an. Cum au evoluat dobânzile în lei și euro

Joi, 13 Iunie 2024, ora 14:10
123 citiri
Schimbări mari privind creditele băncilor din România, în ultimul an. Cum au evoluat dobânzile în lei și euro
Persoană care încheie un credit FOTO Pixabay

Epoca banilor ieftini a apus, pe fondul conflictelor majore și al inflației galopante. Creditele s-au scumpit în ultimii ani, băncile practicând dobânzi din ce în ce mai mari. Totuși, în ciuda faptului că rata la care se pot împrumuta românii este încă sus, există diferențe notabile în evoluția creditelor ipotecare în lei și în euro, arată o analiză pe datele băncii centrale a României. Creditele în lei au ajuns mai ieftine.

În perioada dintre aprilie 2023 și sfârșitul lui aprilie 2024, rata medie a dobânzilor la creditele pentru locuințe a scăzut de la 8,28% la 7,56%, conform unei analize a Economica.net. datele se referă la media dobânzilor practicate de bănci în acordarea de credite ipotecare, pe baza unor date publicate de Banca Națională a României la final de aprilie 2024.

În același interval, creditele în euro s-au scumpit. Rata media a dobânzilor la creditele pentru locuințe a ajuns la 7,83% în aprilie 2024, față de 6,87% în aceeași lună a anului trecut.

un trend similar este observabil și la creditele nou acordate în acest interval, conform sursei citate. Costul noilor credite pentru locuințe în lei scade: dobânda anuală efectivă, care include toate costurile împrumutului, coboară de la 8,42% la 7,89% în luna aprilie a acestui an. În cazul, împrumuturilor nou acordate în euro, DAE urcă de la 6,45% la 7,85%. Aceleași tendințe se văd și la creditele de nevoi personale, cu mențiunea că aceste împrumuturi de consum au dobânzi mai mari în lei decât în euro.

...citeste mai departe despre "Schimbări mari privind creditele băncilor din România, în ultimul an. Cum au evoluat dobânzile în lei și euro" pe Ziare.com

#credit ipotecar, #credite banci, #credit locuinte, #dobanda, #DAE, #imprumut banci , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  4. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  5. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  6. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  7. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  8. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere