Sapte firme au obtinut 8 licente de depozit pentru semintele de consum din programul "Primul Siloz"

Marti, 18 August 2009, ora 14:45
2345 citiri
Sapte firme au obtinut 8 licente de depozit pentru semintele de consum din programul "Primul Siloz"

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a acordat marti primele opt licente de depozit pentru semintele de consum catre companiile Boromir Prod (doua licente), Marsat SA, Agrinvest SRL, Ramnicomb SRL, Standard Investment SRL, Intercereal SA si Uniconfex Exim SRL, precizeaza NewsIn.

"Uneori nu s-au gasit bani, alteori nu s-a gasit vointa. In sfarsit, am ajuns la faza finala", a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul MAPDR, Ilie Sarbu, referindu-se la problemele pe care le-a intimpinat in cadrul programului "Primul Siloz".

Capacitatea totala a celor opt depozite este de 247.000 tone, iar solicitarile pentru licentierea depozitelor pentru seminte de consum se ridica pana la o cantitate de 5,280 milioane tone, a subliniat Sarbu.

"Am reusit, dupa noua ani de eforturi, sa inmanam primele licente. Incercari am avut in toata perioada aceasta. Noi consideram acest moment ca fiind important, pentru ca schimba intr-un fel relatia dintre producator si comerciant, dandu-i posibilitatea producatorului sa isi depoziteze marfa, sa obtina un certificat de garantare, sa poata sa-l utilizeze, sa insamanteze cultura de toamna, si, sigur, circuitul pe care il parcurge productia e un circuit care ne da si noua siguranta ca marfa e pastrata in conditii bune. Exista si o evidenta, pana la urma, a ceea ce avem in depozite", a precizat ministrul Ilie Sarbu.

Potrivit acestuia, procesul de licentiere continua. In fiecare miercuri, rapoartele de audit din teritoriu sunt analizate la comisia constituita in cadrul MAPDR.

De asemenea, presedintele Fondului de Garantare al Creditului Rural (FGCR), Veronica Toncea, a spus ca zece banci sunt interesate sa lucreze cu certificatele de depozit: BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Bank of Cyprus, Piraeus Bank, RIB, MKB Romexterra Bank.

"Aceste banci si-au manifestat interesul sa creeze un produs de creditare adaptat mecanismului de functionare a cerficatelor de depozit", a mentionat Toncea. Guvernul a adoptat in data de 15 iulie normele metodologice cu privire la Programul "Primul Siloz".

Programul guvernamental "Primul Siloz" prevede ca producatorii de cereale sa-si poata depune productia la depozite licentiate de Ministerul Agriculturii.

Cerealele vor fi depozitate pe categorii de calitate a granelor, iar producatorul va primi un certificat in care va fi mentionata cantitatea depusa.

Cu acest certificat, producatorii pot merge la banca pentru a solicita creditele necesare continuarii lucrarilor agricole sau pentru a plati furnizorii.

 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#banci, #depozite, #licente, #program, #seminte , #stiri Credit Europe Bank