Provocarile lui 2010 pentru banci: creditele neperformante si eficientizarea agentiilor

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 14:39
2597 citiri
Provocarile lui 2010 pentru banci: creditele neperformante si eficientizarea agentiilor

Bancile au avut in trecut aceeasi strategie, bazata pe extindere agresiva si angajare de personal, dar incearca in prezent sa isi aleaga o nisa de piata, in functie de care vor stabili si investitiile pe care le vor realiza, a declarat prim vice-presedintele Credit Europe Bank Romania, Omer Tetik. Acesta considera ca principalele probleme cu care se va confrunta sectorul bancar anul viitor vor fi gestionarea creditelor neperformante si a retelelor foarte mari cu volume mai scazute ale activitatii. 

"Din punct de vedere al investitiilor, acestea vor depinde de fiecare banca si de strategia aleasa. In trecut toate bancile au avut aproape aceeasi strategie, bazata pe extindere agresiva si angajare de personal, dar fiecare institutie incearca in prezent sa aleaga o nisa.

De exemplu, la Credit Europe Bank nisa pe partea de retail banking este CardAvantaj si astfel organizam reteaua si structura acesteia in functie de nevoile acestor clienti. Nu avem nevoie de sucursale cu 100 sau 200 de metri patrati si 20 de angajati, ci de puncte mici, dar mai dese. In plus, folosim pentru vanzare si canale alternative", a declarat pentru MEDIAFAX Tetik.

El a explicat ca banca utilizeaza CardAvantaj ca pe "un carlig", mai exact ca incearca sa vanda si alte produse clientilor care au ales deja cardul. Totodata, Tetik anticipeaza ca profiturile bancilor vor reveni in urmatorii 2-3 ani la nivelurile din ultimii ani, dar ca se vor baza pe eficienta, nu neaparat pe marjele dobanzilor.

"Daca vorbeam in anii 1997 -1998, nimeni nu spunea ca va ajunge creditarea sa creasca cu viteza care a fost inregistrata in anii 2006 -2007. Nimeni nu credea. De obicei, cand o tara este in criza economica, asteptarile sunt mai pesimiste.

Profiturile raportate de banci in perioada 2002-2008 au fost foarte mari datorita marjelor de dobanzi, dar nicio banca, inclusiv Credit Europe, nu s-a concentrat cum trebuie pe eficientizarea procedurilor. Toate bancile s-au axat pe volume, au extins retelele, au angajat oameni, dar fara a face investitii in infrastructura, IT si software.

Incepand cu anul trecut si cu 2009, bancile s-au axat pe eficientizari si pe consolidarea propriului portofoliul de clienti si atunci profiturile vor creste din nou. Consider ca bancile si economia vor reveni la profiturile de acum 2-3 ani intr-un orizont de 2-3 ani, dar intr-un mod mai sanatos, prin eficienta", a declarat oficialul Credit Europe.

Tetik este optimist si considera ca ceea ce este mai rau in termeni de credite neperformante a trecut deja si ca somajul nu va depasi 10% datorita revenirii economiei locale si a celei europene.

"Cu revenirea foarte clara a economiei UE, asteptam ca somajul sa fie diminuat, incluzand din nou emigratia spre vest. In plus, sunt semne de revenire in economia locala pe alte sectoare decat cel imobiliar, de exemplu agricultura si industria, si pe investitiile in infrastructura, ceea ce va ajuta cresterea economica si evolutia somajului", a explicat Tetik.

El considera ca sistemul bancar trebuie sa schimbe gradul de concentrare al retelei teritoriale.

"Problema din Romania nu este numarul bancilor, ci concentarea retelei. La Cluj de exemplu exista un rond in care sunt numai banci, iar daca merg mai incolo cu doi kilometri, pe o alta strada, nu mai gasesc nicio unitate, nici macar un ATM.

Astfel, concentrarea sucursalelor si a retelei trebuie sa se schimbe putin. Multe orase mici au foarte putine banci sau sucursale si exista localitati in care nu exista nicio unitate bancara sau niciun bancomat", a mai spus Tetik.

In ceea ce priveste situatia economiei, oficialul bancar considera ca exista deja semne de revenire in economie, care sunt legate cumva si de apropierea Sarbatorilor de iarna si a Craciunului, pentru ca rulajele firmelor sunt mai mari in aceasta perioada.

"Vrem sa dam mesaje mai clare, mai transparente, ca asteptam un 2010 mult mai bun decat 2009. In primul rand, anticipam o revenire a economiei in general", a continuat prim vice-presedintele Credit Europe Bank.

Tetik a aratat ca economia a fost imuna la instabilitatea existenta in prezent in politica, in contextul in care BNR si guvernul temporar au aratat ca pot sa tina situatia sub control. 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#banci, #credite, #investitii, #strategii , #stiri Credit Europe Bank