"Nu avem ce sa creditam. Firmele care au nevoie de bani sunt aproape moarte"

Vineri, 13 Noiembrie 2009, ora 17:18
1683 citiri
"Nu avem ce sa creditam. Firmele care au nevoie de bani sunt aproape moarte"

Bancile nu au cui sa dea credite pentru ca firmele care au nevoie de bani sunt "aproape moarte", iar populatia nu are incredere in sistemul bancar, a declarat, vineri, Dorothea Nicolae, regional director la Credit Europe Bank.

"Piata isi va reveni daca isi va reveni segmentul de retail al creditarii. Dupa ce vor fi cereri de credite de consum, de retail, ipotecare, bancile vor incepe sa crediteze dezvoltatorii imobiliari, firmele", a mai spus Dorothea Nicolae, regional director la Credit Europe Bank, citata de Mediafax.

"Nu avem ce sa creditam. Firmele care au nevoie de bani sunt aproape moarte. Sa punem bani intr-un muribund, cand afacerile firmelor au scazut foarte mult? Iar populatia nu vine sa ia credite, nu este cerere pentru bani, pentru ca nu exista incredere in sistemul bancar", a afirmat Nicolae, raspunzand, la un seminar pe teme imobiliare, unei intrebari legate de preferinta bancilor pentru a imprumuta statul, in defavoarea firmelor si a populatiei.

Reprezentantul Credit Europe Bank a apreciat ca reluarea creditarii va avea loc doar dupa ce populatia va avea din nou incredere in banci.

"Piata isi va reveni daca isi va reveni segmentul de retail al creditarii. Dupa ce vor fi cereri de credite de consum, de retail, ipotecare, bancile vor incepe sa crediteze dezvoltatorii imobiliari, firmele", a mai spus Nicolae.

Soldul creditului neguvernamental, care include imprumuturile acordate de banci populatiei si firmelor, s-a situat la sfarsitul lunii septembrie la 198,9 miliarde lei, in crestere cu 0,1% fata de august si cu 2,4% comparativ cu luna similara din 2008, dar in termeni reali indicatorul a fost mai redus in septembrie cu 0,3% fata de luna precedenta si cu 2,4% anualizat.

Creditul guvernamental s-a diminuat in septembrie cu 3,8% fata de august, dar s-a majorat cu 273,2% comparativ cu finele aceleiasi luni din 2008, pana la 43 miliarde de lei. In termeni reali, cresterea anuala a creditului guvernamental a fost de 255,7%, potrivit datelor bancii centrale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#banci, #credite, #crediteurope , #stiri Credit Europe Bank