Francul elvetian ne salta creditele

Marti, 15 Ianuarie 2008, ora 09:55
1318 citiri
Francul elvetian ne salta creditele

Volumul imprumuturilor acordate in aceasta moneda creste vertiginos pe baza dobanzilor nominale mici. Una dintre bancile agresive pe retail de pe piata autohtona, Volksbank, a anuntat ieri ca imprumuturile in franci elvetieni reprezinta 36% din volumul creditelor acordate persoanelor fizice.

Volksbank a inceput sa acorde credite in franci la inceputul anului trecut, iar persoanelor fizice le acorda credite de sapte ani.

De ce are moneda elvetiana un astfel de succes la romani? In primul rand, datorita costurilor mici. Dobanzile la franci sunt mult sub cele practicate la euro si la lei. Creditul ieftin, vanat de tot romanu', se dovedeste a fi astfel cel in moneda elvetiana.

Volksbank acorda in franci credite pentru case si credite de nevoi personale cu ipoteca. Banca a anuntat ieri reducerea dobanzilor nominale practicate la franci elvetieni de la 4,25% la 3,99%, masura valabila pana pe 31 mai.

Prima dobanda nominala la imprumuturile la franci a aparut pe piata noastra anul trecut, in oferta Raiffeisen Bank. Creditele in franci sunt importante si pentru aceasta banca.

"Aproximativ jumatate din creditele noi garantate (credite ipotecare si imprumuturi de nevoi personale garatate cu ipoteca, n.r.) sunt acordate in franci elvetieni. In totalul creditelor noi, ponderea e de 15%-20%", ne-a declarat Razvan Munteanu, vicepresedintele Raiffeisen Bank. Banca "a intrat" pe aceasta moneda in septembrie 2006, iar acum acorda in franci numai ipotecare si imprumuturi de nevoi personale garantate cu ipoteca.

Si consumul e saltat de franc

Cinci banci de pe piata autohtona dau credite de nevoi personale in franci. Este vorba despre OTP, prima institutie care a lansat creditele in moneda elvetiana pe piata autohtona, Bancpost, Credit Europe Bank, Piraeus si Millennium Bank.

Aceste banci ofera si ipotecare, si credite de nevoi personale cu garantie. De obicei, au intrat pe piata imprumuturilor in franci cu produse pentru finantarea achizitiilor imobiliare. La Bancpost, catre finele anului trecut, cand produsele in franci erau prezente pe piata de ceva timp, ponderea creditelor in franci ajunsese la circa 30% din totalul creditelor noi, ne-a declarat presedintele bancii, Mihai Bogza.

<a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=337417>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>


<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.