Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deprecierea leului si majorarea accizelor au stopat procesul dezinflationist in ianuarie

Deprecierea leului si majorarea accizelor au stopat procesul dezinflationist in ianuarie

Inflatia s-a plasat in ianuarie intre 6,3si 6,6%, estimeaza analistii, care considera ca stoparea procesului dezinflationist este temporara, fiind determinata de deprecierea monedei nationale si de majorarea accizelor pentru combustibili si tutun.

Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania, estimeaza ca, in ianuarie fata de finalul anului trecut, inflatia a fost de 1,1%, rata anuala plasandu-se la 6,6%.

"Cred ca vom observa un usor salt al inflatiei, pe fondul deprecierii considerabile a leului si majorarii accizelor la tutun si combustibili", a declarat Chidesciu, pentru NewsIn.

Pe de alta parte, analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, apreciaza ca inflatia s-a mentinut, in ianuarie, la 6,3%, iar rata lunara a fost de 0,8%

"Principalii factori care au alimentat inflatia in ianuarie au fost deprecierea monedei nationale, scumpirea combustibililor si accizele", a spus economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel, pentru NewsIn.

Pe de alta parte, el a explicat ca procesul dezinflationist se va relua, dupa un nivel al inflatiei anuale intre 6,3 si 6,6% in ianuarie.

"Cred ca procesul dezinflationist va continua, in ciuda accelerarii din ianuarie, dar se va derula relativ lent. Estimarea noastra este de 5,4% la finalul lui 2009, dar nu este imposibil ca inflatia sa se tempereze pana la nivelul prognozat de banca centrala, de 4,5%", a mai spus Anghel.

Economistul-sef al BRD-Societe Generale, Florian Libocor estimeaza ca inflatia a ajuns, in ianuarie, la 6,5%, rata lunara fiind de 1%, dar considera, de asemenea, ca tendinta descrescatoare a indicelui preturilor se va mentine. Pentru finalul primului trimestru, Libocor estimeaza inflatia anuala la 5,7%.

Moneda nationalas-a depreciat cu 8,1%, de la un curs mediu de 3,9153 lei/euro in decembrie 2008 la unul de 4,2327 lei/euro pentru luna ianuarie 2009.

Rata anuala a inflatiei a coborat la finalul anului trecut la 6,30%, de la 6,74% in noiembrie, potrivit datelor publicate de Statistica, nivelul depasind cu 1,5 puncte procentuale marja superioara a intervalului din jurul tintei BNR, chiar daca a fost sub asteptarile analistilor.

Institutul National de Statistica (INS) va publica, astazi, 12 februarie, datele despre inflatia in prima luna a acestui an.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1468 ori
Citeste mai multe despreaccize depreciere inflatie leu majorare