Deprecierea leului si majorarea accizelor au stopat procesul dezinflationist in ianuarie

Joi, 12 Februarie 2009, ora 10:15
1512 citiri
Deprecierea leului si majorarea accizelor au stopat procesul dezinflationist in ianuarie

Inflatia s-a plasat in ianuarie intre 6,3si 6,6%, estimeaza analistii, care considera ca stoparea procesului dezinflationist este temporara, fiind determinata de deprecierea monedei nationale si de majorarea accizelor pentru combustibili si tutun.

Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania, estimeaza ca, in ianuarie fata de finalul anului trecut, inflatia a fost de 1,1%, rata anuala plasandu-se la 6,6%.

"Cred ca vom observa un usor salt al inflatiei, pe fondul deprecierii considerabile a leului si majorarii accizelor la tutun si combustibili", a declarat Chidesciu, pentru NewsIn.

Pe de alta parte, analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, apreciaza ca inflatia s-a mentinut, in ianuarie, la 6,3%, iar rata lunara a fost de 0,8%

"Principalii factori care au alimentat inflatia in ianuarie au fost deprecierea monedei nationale, scumpirea combustibililor si accizele", a spus economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel, pentru NewsIn.

Pe de alta parte, el a explicat ca procesul dezinflationist se va relua, dupa un nivel al inflatiei anuale intre 6,3 si 6,6% in ianuarie.

"Cred ca procesul dezinflationist va continua, in ciuda accelerarii din ianuarie, dar se va derula relativ lent. Estimarea noastra este de 5,4% la finalul lui 2009, dar nu este imposibil ca inflatia sa se tempereze pana la nivelul prognozat de banca centrala, de 4,5%", a mai spus Anghel.

Economistul-sef al BRD-Societe Generale, Florian Libocor estimeaza ca inflatia a ajuns, in ianuarie, la 6,5%, rata lunara fiind de 1%, dar considera, de asemenea, ca tendinta descrescatoare a indicelui preturilor se va mentine. Pentru finalul primului trimestru, Libocor estimeaza inflatia anuala la 5,7%.

Moneda nationala s-a depreciat cu 8,1%, de la un curs mediu de 3,9153 lei/euro in decembrie 2008 la unul de 4,2327 lei/euro pentru luna ianuarie 2009.

Rata anuala a inflatiei a coborat la finalul anului trecut la 6,30%, de la 6,74% in noiembrie, potrivit datelor publicate de Statistica, nivelul depasind cu 1,5 puncte procentuale marja superioara a intervalului din jurul tintei BNR, chiar daca a fost sub asteptarile analistilor.

Institutul National de Statistica (INS) va publica, astazi, 12 februarie, datele despre inflatia in prima luna a acestui an.

 

Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Rata anuală a inflației a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar...
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#accize, #depreciere, #inflatie, #leu, #majorare , #stiri Credit Europe Bank