Credite imobiliare pe 40 ani fara avans

Vineri, 18 Ianuarie 2008, ora 10:35
1262 citiri
Credite imobiliare pe 40 ani fara avans

Relaxarea conditiilor de creditare demarata in primavara anului trecut nu inseamna neaparat eliminarea avansului, cresterea gradului de indatorare sau perioade mai mari de rambursare. Fiecare banca dintre cele care au trecut de Banca Nationala si-a adaptat oferta in functie de segmentul de piata vizat.

De precizat, insa, ca proportional cu "facilitatile" acordate cresc si costurile aferente acestor credite. Exista institutii bancare unde avansul mai mic inseamna dobanda mai mare sau comisioane suplimentare, care pot ajunge si la 1-2 procente lunar.

Pana in prezent, BNR a aprobat relaxarea normelor de creditare pentru 16 banci, ceea ce inseamna o treime dintre cele existente pe piata romaneasca. Institutiile in cauza pot acorda credite cu avans cuprins intre 0 si 20%, precum si un grad de indatorare mai mare de 40%.

Lista bancilor care acorda credite relaxate include Alpha Bank, BRD, Volksbank, BCR, ATE Bank, Banca Transilvania, CEC, Leumi Bank, Credit Europe Bank, Romanian International Bank (RIB), Egnatia Bank, Raiffeisen Bank, Millennium si OTP Bank. Acestora li se alatura alte doua institutii de finantare, ING si Banca Italo-Romena acestea functionand in Romania ca sucursale ale bancii mama.

Avans de 15%

Doar sase dintre cele 16 banci accepta un grad de indatorare de 70%, asta doar pentru clientii cu venituri foarte mari.

Totodata, zece din cele 16 banci acorda credite ipotecare fara avans, restul impunand solicitantului sa scoata din buzunar o suma egala cu cel putin 15% din valoarea achizitie. in cele doua tabere, cea cu grad maxim de indatorare si avans 0%, se regasesc doar OTP Bank, BRD, Banca Transilvania, Leumi Bank si Raiffeisen.

Pentru ca rata lunara sa fie cat mai mica, creditul trebuie sa se intinda pe o perioada cat mai lunga. Dintre cele 16 institutii, Raiffeisen este singura banca care acorda credite pe o perioada de pana la 40 ani, in timp ce Banca Romaneasca, Egnatia si Casa de Economii si Consemnatiuni te crediteaza pe cel mult 35 de ani. La Banca Transilvania, Volksbank sau BCR se poate semna doar pentru un credit pe 30 de ani.

Grad de indatorare in functie de venituri

Cei care se gandesc sa se indatoreze pana la limita superioara la banca pentru a face o investitie imobiliara, indiferent ca este vorba de achizitie sau constructie, fara sa scoata din buzunarul propriu un leu trebuie sa stie ca este obligatoriu sa indeplineasca cateva conditii suplimentare. Astfel, la Alpha Bank, gradul de indatorare poate urca la 65% doar in cazul acelor persoane care au un venit lunar de cel putin 1.501 euro. Pentru toti ceilalti solicitanti gradul maxim de indatorare este de 55%. Tot in functie de valoarea castigului salarial se modifica si procentul avansului, iar cu cat acesta din urma este mai mic se majoreaza dobanda.

La BCR, institutie care a anuntat la inceputul acestei saptamani ca va acorda credite cu avans 0%, dobanda pentru un astfel de credit este cu 0,4 puncte procentuale mai mare decat cea pentru creditele similare cu avans.

Daca dobanda nu se modifica in situatia in care scade valoarea avansului, cu siguranta vor creste alte costuri adiacente creditului. La Volksbank, indiferent ca dai 0% sau 25% avans, dobanda nominala este aceeasi, 5,95% pentru creditele in euro.

In schimb difera substantial pro-centul comisionului de risc care se plateste lunar si se aplica la sold. Daca avansul este 0%, acest comision este 0.254% , in timp ce in situatia in care aportul propriu este 25%, acesta este de 0.165%.

<a href=http://www.gandul.info/economia/credite-imobiliare-pe-40-ani-fara-avans.html?3936;2339102/ target=_blank>Gandul</a>