BNR ar putea mentine dobanda in mai, dar unii analisti vad un varf al inflatiei in iulie

Luni, 05 Mai 2008, ora 15:09
1213 citiri
BNR ar putea mentine dobanda in mai, dar unii analisti vad un varf al inflatiei in iulie

Majoritatea analistilor economici mizeaza pe mentinerea dobanzii cheie in urma sedintei de marti a BNR, dar cresterea preturilor gazelor si enegiei electrice ar putea alimenta un varf al inflatiei in iulie, presiuni pe care banca centrala le-ar putea semnala printr-o majorare de 0,25 puncte procentuale.O noua majorare a dobanzii de politica monetara in cadrul sedintei Bancii Nationale a Romaniei de marti, 6 mai, este putin probabila deoarece efectul acesteia ar aparea cu intarziere de cateva trimestre, fara a putea influenta revenirea pe o panta descendenta a inflatiei, cred cei mai multi dintre analisti, potrivit NewsIn.


In plus, o majorare cu 0,5 puncte procentuale, de la nivelul actual de 9,5% al ratei dobanzii de politica monetara, ar marca atingerea pragului psihologic de 10%, ceea ce ar putea inflama asteptarile inflationiste.


Pe de alta parte, amanarea cresterii preturilor administrate, in special la gaz si electricitate, din aprilie pentru inceputul lui iulie, ar putea determina noi accelerari ale inflatiei, care ar putea atinge astfel un varf in iulie, contrar previziunilor anterioare ale bancii centrale si ale pietei, care indicau ca nivelul maxim al inflatiei anuale - de 8,63% - a fost deja atins in martie.


Mentinerea dobanzii cheie la 9,5% ar putea semnala finalul ciclului de intarire a politicii monetare, inceput in octombrie 2007


BNR a majorat, incepand cu 31 octombrie 2007, de cinci ori dobanda de politica monetara, de la 7% la 9,5%.


"Ne asteptam ca dobanda de interventie sa fie mentinuta la nivelul de 9,5% in sedinta de politica monetara din 6 mai. Aceasta decizie va avea ca prima consecinta o diminuare a incertitudinii cu privire la finalul ciclului de intarire a politicii monetare", a declarat Lucian Isar, directorul executiv al departamentului "Piete Globale" de la Bancpost.


In consecinta, economistii de la Bancpost isi mentin previziunile pentru cursul de schimb, pe care il vad fluctuand intre 3,30 si 3,80 lei/euro in cel putin 90% din zilele ramase pana la sfarsitul anului, cu o volatilitate mai scazuta, de 10-12%, fata de 12-14% in perioada anterioara.


In plus, ei estimeaza o diminuare a diferentei intre dobanda la depozitele overnight plasate (ROBOR) la trei luni si dobanda de referinta, de la peste 3 puncte procentuale la sub un punct procentual.


Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, estimeaza ca BNR va mentine dobanda cheie la nivelul de 9,5% si aduce ca principale argumente nivelul ridicat al dobanzilor din piata interbancara, peste cel al dobanzii cheie, impactul marginal pe care o noua urcare a dobanzii de politica monetara l-ar avea asupra temperarii inflatiei in perioada urmatoare, evolutia favorabila a cursului de schimb si nevoia BNR de a vedea impactul masurilor deja luate si de a gandi politica monetara pe termen mai lung.


Pe de alta parte, Anghel nu exclude adoptarea de masuri administrative, cum a fost cazul majorarii provizioanelor la creditele in valuta, votata in sedinta din februarie 2008.


"Dobanzile interbancare sunt peste 10% si, tinand cont ca acestea influenteaza mai mult dobanzile la credite si depozite decat dobanda cheie, o noua majorare a acesteia din urma nu ar avea un efect semnificativ. in plus, BNR se va uita mult si la evolutia pe termen mai lung, iar o noua majorare s-ar manifesta la nivelul maxim abia peste cateva trimestre, in conditiile in care credem ca inflatia a atins deja varful in martie", a declarat Lucian Anghel, pentru NewsIn.


In acest sens, Anghel a dat si exemplul altui stat din regiune, Cehia, unde banca centrala a mentinut dobanda de politica monetara sub nivelul celei a Bancii Centrale Europene (BCE), de 4%, in ciuda faptului ca inflatia a depasit 7%, tocmai deoarece banca centrala se concentreaza pe un orizont mai indepartat, a mai explicat economistul sef al BCR.


Presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, mizeaza, de asemenea, pe mentinerea dobanzii de politica monetara in urma sedintei Consiliului de Administratie al BNR de marti, in conditiile in care estimeaza ca inflatia a atins nivelul maxim in martie, urmand sa se plafoneze in apropierea acestuia pana la jumatatea anului.


Varful inflatiei s-ar putea muta din martie in iulie, din cauza amanarii scumpirilor la gaze si electricitate


Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza ca BNR va pastra dobanda cheie la 9,5%, spunand ca o majorare cu un sfert de punct procentual ar avea "mai mult un impact simbolic decat unul real", in timp ce o urcare cu 0,5 puncte procentuale ar marca trecerea la un nivel psihologic al dobanzii de politica monetara, de 10%, ceea ce ar alimenta anticipatiile inflationiste.


"Nivelul de 9,5% ar trebui sa fie maxim in acest an, daca nu se produce vreo surpriza pe partea de preturi administrate. in functie de amploarea acestor scumpiri, am putea asista la formarea unei noi cocoase a inflatiei in iulie", a explicat Dumitru, care isi mentine insa scenariul pentru a doua jumatate a lui 2008, cand inflatia anuala ar trebui sa se tempereze, posibil sub 6% in decembrie.


O parte dintre analisti se astepta insa la majorarea cu 0,5 puncte procentuale in sedinta din mai, pana la 10%, prognoza temperata insa de comentariile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a semnalat ca politica monetara este suficient de restrictiva si ca un nivel prea ridicat al dobanzii cheie ar pune presiuni de apreciere pe leu.


Unii analisti si-au temperat asteptarile de majorare a dobanzii cheie in mai, dar vad loc de urcare in lunile urmatoare


"O majorare cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii cheie ar avea mai mult rol de semnal, in contextul accentuarii ingrijorarilor privind inflatia. BNR are, probabil, mai multe date despre majorarea preturilor administrate, amanata pentru 1 iulie. in functie de acestea, am putea vedea un varf al inflatiei in iulie", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, perntru NewsIn.


El a adaugat ca o scumpire cu 10% a pretului gazului ar determina un nivel de aproximativ 8,9% al inflatiei anuale in iulie.


Economistul de la ING spune, insa, ca un efect de baza favorabil in a doua parte a anului, determinat de nivelul ridicat al inflatiei lunare de anul trecut, ar ajuta la temperarea inflatiei, posibil la 6,5% la sfarsitul lui 2008.


Analistul Credit Europe Bank (CEB), Georgiana Constantinescu, care estima anterior o majorare cu o jumatate de punct procentual, si-a modificat prognoza, mizand in prezent pe o urcare mai redusa, la 9,75%, in contextul ultimelor date economice.


In plus, Constantinescu spune ca este putin probabil sa asistam la o coborare a dobanzii cheie, chiar si in a doua parte a anului.


"Existau temeri, subliniate si de guvernatorul BNR, referitoare la o noua apreciere nesustenabila a leului, pe fondul unor eventuale majorari ale dobanzii cheie. Faptul ca leul a reactionat slab inainte de Paste, cand o apreciere a monedei nationale era favorizata de mai multi factori, demonstreaza ca este in continuare loc de majorari ale dobanzii de politica monetara, fara a aduce presiuni substantiale de coborare a cursului de schimb", a mai spus Constantinescu.