Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR a atras 5,4 miliarde lei in depozite la o saptamana, de la 17 banci

BNR a atras 5,4 miliarde lei in depozite la o saptamana, de la 17 banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 5,4 miliarde lei (1,48 miliarde euro) de la 17 banci in depozite cu scadenta pe 23 iunie, la o dobanda de 9,75% pe an, egala celei de politica monetara, a declarat analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu.Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,33% pe an, usor mai ridicat decat cel de 9,29% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 9,83% pe an, de la 9,79% pe an, cat era vineri.


Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight incadreaza dobanda de politica monetara de 9,75% pe an, la 9-10% pe an.


Pe de alta parte, in piata a intrat luni, o suma redusa, de 450 de milioane lei, din depozitele atrase de banca centrala cu o saptamana in urma si care au ajuns la scadenta.


Aceasta este a treia licitatie saptamanala organizata de BNR de la inceputul lunii, a doua la care atrage bani de la banci, dar prima in care suma atrasa este mai consistenta.


La prima licitatie saptamanala pentru atragerea surplusului de lichiditate in depozite organizata de BNR in aceasta luna, pe 2 iunie, bancile nu s-au aratat interesate de dobanda fixa de 9,75% pe an pe care o ofera BNR la astfel de depozite, pentru ca dobanzile interbancare erau peste acest nivel.


Pe de alta parte, Ministerul de Finante a atras, tot luni, 1,5 miliarde lei (410 milioane euro), tot in depozite cu scadenta la o saptamana, pentru care plateste o dobanda de 9,75% pe an, egala celei de politica monetara. Vineri, MEF atrasese 1,9 miliarde lei, in depozite la o saptamana, pentru care plateste aceeasi dobanda.


"Operatiunile MEF din aceasta sedinta si de vineri pot fi parte a unei strategii comune pentru administrarea mai buna a lichiditatii, sau poate banii vor fi folositi pentru vreo plata scadenta", a mai spus Constantinescu.


Cursul de referinta afisat luni de banca centrala indica o apreciere a monedei nationale cu 0,33% fata de sedinta precedenta, pana la 3,6601 lei/euro, in lipsa unor stiri care sa miste piata, care a avut o volatilitate foarte redusa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1065 ori