Niciun investitor de pe Wall Street nu atrage atenția la fel ca el. În calitate de șef al Berkshire Hathaway, o firmă de investiții, fiecare mișcare a lui este analizată. Recent ”Oracolul din Omaha” a făcut un munte bani cash: 277 de miliarde de miliarde de dolari.
La doar două zile după anunțarea rezultatelor companiei lui Warren Buffet, lumea fost lovită de cel mai mare crash bursier din ultimii 37 de ani, când numai cei 7 ”magnifici” ai SUA, Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia și Tesla — au pierdut împreună peste 650 de miliarde de dolari din capitalizarea pieței, conform Fortune.
Rezultatele publicate de Berkshire Hathaway pe 3 august 2024 au oferit observatorilor mai multe motive, decât în mod normal, să ia notă. Compania a anunțat că și-a redus participația la Apple cu aproape jumătate, la 84 de miliarde de dolari. Deținerile sale de numerar și bonuri de trezorerie au crescut de la 189 de miliarde de dolari în primul trimestru al anului la 277 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii iunie, potrivit The Economist.
Contextul anunțului a fost sumbru. Bursele se aflau în mijlocul unei vânzări, după ce date mai slabe decât se așteptaseră privind ocuparea forței de muncă americane au provocat îngrijorări cu privire la puterea celei mai mari economii din lume.
Un oligarh rus dezvăluie proveniența sutelor de miliarde pentru război: Colacul de salvare al lui Putin
Reputația lui Buffett a căpătat un element aproape spiritual: el este cunoscut drept „Oracolul din Omaha” dintr-un motiv. Zecile de mii de investitori care se îngrămădesc la adunarea acționarilor din Berkshire Hathaway sunt mai mult discipoli decât selecționeri.
Nu este, așadar, o surpriză că unii privitori văd acumularea de numerar ca pe un semn întunecat. Ei notează că Buffett a acumulat și numerar la mijlocul anilor 2000, înainte de criza financiară globală, lăsându-l într-o poziție puternică de a cumpăra atunci când bilanțurile altor investitori au fost lovite. Ce știe el despre economie și ei nu?
Mai puțin decât își imaginează. Talentul extraordinar al domnului Buffett ca investitor nu se bazează pe capacitatea de a vedea viitorul. Într-adevăr, performanța lui este cu atât mai impresionantă cu lipsa abilităților supranaturale.
Trece Ucraina în ofensivă? Experții militari anunță momentul de cotitură pentru înfrângerea lui Putin
Într-o cercetare publicată în 2018, Andrea Frazzini, David Kabiller și Lasse Pedersen, toți de la AQR Capital Management, o firmă de investiții cantitative, au descoperit că supraperformanța pe termen lung a domnului Buffett poate fi explicată simplu.
El a cumpărat acțiuni de înaltă calitate la prețuri relativ ieftine și a aplicat în mod judicios efectul de levier. Strategia lui este, pe scurt, clasica „investiție de valoare”, deși o formă care este combinată cu capacitatea de a împrumuta ieftin prin afacerea de asigurări a Berkshire Hathaway.
Așa cum explicația pentru performanța sa extraordinară este mai degrabă perspicacitatea decât magie, la fel este și motivul pentru acumularea de numerar a șui Buffett. În luna mai, Buffett a spus că investitorii săi ar trebui să se aștepte ca el să vândă acțiuni și să acumuleze rezerve din două motive. Una este că se așteaptă ca impozitele pe câștigurile de capital să crească și vrea să-și realizeze profiturile înainte să se întâmple asta. Celălalt este că vede puține companii ieftine și de înaltă calitate în care să investească.
Investițiile lui Berkshire Hathaway în Japonia sunt un exemplu atât al meritelor, cât și al limitelor strategiei domnului Buffett. Pare puțin probabil ca firma să fi vândut participațiile pe care le deține, case de tranzacționare evaluate ieftin, în timpul recentei crize de turbulențe ale pieței.
Avertisment dur al SUA pentru un aliat: Veți suporta consecințe grele, dacă produsele americane mai ajung la Putin
În februarie, Buffett a menționat investițiile ca printre cele pe care se aștepta să le dețină pe termen nelimitat. În același timp, el a promis că participațiile sale în companii nu vor depăși 10%, cifră cu care se confruntă deja participațiile sale. Prin urmare, opțiunile de extindere – fie în țară, fie în străinătate – rămân limitate.
Buffett nu a pretins niciodată că deține prevederea pe care i-o atribuie adepții săi. Într-adevăr, el a glumit odată că orice firmă care angajează un economist are un angajat mai mult și spune că nu a luat niciodată nicio decizie de investiție bazată pe o previziune economică.
Deși Berkshire Hathaway a ieșit din criza financiară globală într-o formă mai bună decât marea majoritate a colegilor săi, deținerile de numerar ale companiei au scăzut ca pondere din activele sale totale în trimestrele premergătoare prăbușirii Lehman Brothers în 2008.
Noua grămadă de numerar a lui Warren Buffett este, fără îndoială, enormă. Berkshire Hathaway ar putea, dacă dorește, să cumpere McDonald's la prețul actual al acțiunilor lanțului de hamburgeri și să-i rămână 80 de miliarde de dolari sau să ia o participație la Meta mai mare decât cea deținută de Mark Zuckerberg, șeful companiei. Dacă piețele intră într-o scădere mai abruptă, Buffett va fi într-o poziție de invidiat, capabil să atragă firmele care tranzacționează cu reduceri.
...citeste mai departe despre "”Oracolul” a făcut un munte de bani, 277 de miliarde de dolari: Apoi, cei 7 magnifici ai SUA au pierdut 650.000.000.000 $" pe Ziare.com