Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Orange, Vodafone si Cosmote ar putea sa ofere servicii 3G in benzile de 2G

Orange, Vodafone si Cosmote ar putea sa ofere servicii 3G in benzile de 2G

Orange, Vodafone si Cosmote ar putea sa ofere servicii 3G in benzile de 2G, in care pana acum erau permise doar servicii de generatia a doua, potrivit informatiilor emise joi de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) ANC a publicat joi spre consultare publica proiectul deciziei privind armonizarea utilizarii benzilor de frecvente radio 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1710-1747,5 MHz si 1805-1842,5 MHz. Conform proiectului, operatorii care detin aceste benzi prin licenta vor putea sa ofere si servicii de comunicatii de generatia a treia prin intermediul sistemelor UMTS (servicii multimedia si de transmisii de date). Acest drept de utilizare va putea fi exercitat numai dupa modificarea licentelor acordate, in conditiile legii.


In prezent, aceste benzi sunt alocate prin licente catre Orange Romania , Vodafone Romania si Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, companii care le folosesc pentru furnizarea de servicii de generatia a doua, specifice sistemelor GSM.


Acest proiect vine ca urmare a adoptarii de catre Comitetul pentru Comunicatii Electronice (ECC) din cadrul Conferintei Europene a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii (CEPT) a unei decizii si a unor rapoarte privind compatibilitatea dintre sistemele UMTS si GSM care opereaza in benzile de 900 MHz si 1800 MHz si compatibilitatea dintre UMTS 900/1800 MHz si sistemele care opereaza in benzile adiacente. Ulterior acestor demersuri ale CEPT, a fost intocmit un proiect de Decizie a Comisiei Europene privind armonizarea benzilor de frecvente de 900 MHz si de 1800 MHz pentru sistemele terestre capabile sa furnizeze servicii paneuropene de comunicatii electronice in cadrul Comunitatii care urmeaza sa fie adoptat.


Totodata, a fost adoptat Ordinul ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei nr. 432/2008 privind modificarea Tabelului national de atribuire a benzilor de frecventa, ceea ce a creat cadrul tehnico-legislativ necesar furnizarii serviciilor de comunicatii electronice de generatia a treia, in aceste benzi de frecvente.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1594 ori