Cosmote are un plan de rezerva dupa ce a ratat licitatia pentru tehnologia 3G

Vineri, 13 Octombrie 2006, ora 15:29
899 citiri

Cosmote Romania va trebui sa gaseasca o alternativa la serviciile 3G pe care le-a pierdut la licitatie, altfel risca sa iasa de pe piata, sustin analistii, insa compania de telefonie mobila a explicat ca are in vedere "un plan B".Compania de telefonie mobila Cosmote Romania va trebui sa gaseasca o alternativa la serviciile 3G pe care le-a pierdut la licitatie, altfel risca sa iasa de pe piata, a declarat, vineri, Nicolae Oaca, analist al pietei telecomunicatiilor. "E o mare lovitura pentru intreaga piata a comunicatiilor din Romania faptul ca Cosmote nu a obtinut licenta 3G, aceasta companie fiind singura capabila sa se foloseasca din plin de aceasta tehnologie", considera Oaca. Niciunul dintre invingatori, Telemobil - Zapp Mobile ori RCS&RDS, nu este capabil sa exploateze potentialul pe care il ofera tehnologia 3G "de unul singur".

RCS&RDS va putea sa ofere o alternativa pe piata 3G numai daca va fi achizitionat de un jucator mare, considera Oaca. Zvonurile de pe piata, negate de reprezentantii RCS&RDS, indica spre o preluare a diviziei de telecomunicatii de catre Deutsche Telekom.

Zapp Mobile este un operator de nisa si si-a atins scopul: blocheaza intrarea unui jucator concurent pe piata 3G, a subliniat Oaca. Analistul independent a incheiat, "Cosmote nu a tratat cu seriozitate licitatia si nu au investit suficient in infrastructura".

Cosmote Romania nu a dorit sa comenteze declaratiile analistilor, insa reprezentanti ai companiei au declarat, pentru NewsIn, ca "exista o alternativa, exista un plan B". Compania va lansa pe piata romaneasca sistemul de internet mobil iMode, bazat pe tehnologie japoneza, in prima jumatate a anului viitor. iMode este sistemul de internet mobil dezvoltat pentru prima data de compania japoneza NTT DoCoMo, avand un mare succes pe piata asiatica.

Serviciul iMode a fost lansat de Cosmote in Grecia, in iunie 2004, si cu o luna in urma, in Bulgaria, iar in prezent are aproximativ 200.000 de utilizatori.

RCS&RDS si Telemobil (Zapp Mobile) au castigat vineri ultimele doua licente 3G scoase la licitatie de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).

Castigatorii trebuie sa plateasca in cel mult 120 de zile prima transa de 10 milioane dolari. Daca nu vor reusi acest lucru, vor fi descalificati iar licenta va reveni urmatorului clasat (Cosmote - locul trei, SNR - locul patru).

NewsIn