Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cosmote a pierdut 3G din cauza acoperirii geografice

Cosmote a pierdut 3G din cauza acoperirii geografice

Slaba acoperire geografica a Cosmote a facut diferenta intre locul 2 si locul 3 la acordarea ultimelor doua licente 3G de catre Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).Criteriul acoperirii geografice si a populatiei, cel mai important, a avut o pondere de 55% in evaluarea operatorilor castigatori ai licentelor 3G. Cosmote a obtinut doar 22,47 puncte din 55 posibile fata de Telemobil (Zapp Mobile), clasat pe locul 2, cu 43,51 puncte.

Primele doua companii au avut punctajele cele mai mari in urma evaluarii efectuate dupa criteriile stabilite in caietul de sarcini. RCS & RDS a cumulat 90,41 puncte, iar SC Telemobil SA a cumulat 72,71 puncte. Pe locurile urmatoare s-au clasat Cosmote Romania, cu 59,74 puncte, respectiv Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom, cu 49,58 puncte.

Procesul de evaluare a inceput in luna iunie, cand IGCTI a propus spre consultare caietul de sarcini. In urma consultarii s-au primit sase propuneri, care au folosit la imbunatatirea caietului de sarcini.

Conform caietului de sarcini, dupa acoperirea geografica si a populatiei, criteriile ce urmeaza sunt fezabilitatea tehnica (25 puncte) si capacitatea financiara (10 puncte). Specializarea si experienta si fezabilitatea comerciala au reprezentat fiecare cate cinci puncte.

Ofertele operatorilor contin angajamentele acestora privind acoperirea populatiei si a drumurilor nationale, calitatea serviciilor, numarul serviciilor, date privind lansarea, capabilitatea financiara si lansarea comerciala.

"Castigatorii vor intra in posesia licentei abia dupa achitarea primei transe in valoare de 10,5 milioane de dolari, in termen de 120 de zile, incepand de astazi," a spus Catalin Marinescu, presedintele IGCT, adaugand ca urmatoarele transe anuale in valoare de 4,9 milioane de dolari fiecare vor fi achitate pana la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul urmator emiterii licentei.

Pretul pentru o licenta 3G este de 35 milioane de dolari.

"In cazul in care, din diferite motive, una dintre licente nu va putea fi atribuita castigatorului, aceasta va fi atribuita urmatorului clasat", a mentionat Marinescu.

Presedintele IGCTI a explicat ca, prin intermediul caietului de sarcini, au fost stabilite mecanisme care sa verifice indeplinirea angajamentelor asumate de castigatorii licentelor. Practic, angajamentele pe care operatorii le-au facut vor deveni obligatii.

Astfel, in cazul nerespectarii conditiilor din licenta, se vor percepe penalitati. Acestea sunt stabilite conform caietului de sarcini si calculate ca procent din tariful de eliberare a spectrului de 35 milioane de dolari.

"Daca titularul licentei nu si-a indeplinit obligatiile, IGCTI va stabili o perioada de timp in care acesta trebuie sa le indeplineasca. In cazul in care titularul va continua sa nu le indeplineasca, IGCTI poate dispune fie suspendarea, fie retragerea licentei", a explicat presedintele IGCTI.

Primii detinatori de licente 3G din Romania sunt companiile Vodafone Romania si Orange Romania. In luna septembrie, Vodafone Romania a anuntat ca are peste 230.000 de utilizatori de servicii 3G. Orange Romania estimeaza ca pana la sfarsitul anului va avea in jur de 250.000 de clienti EDGE si 3G.

NewsIn

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 14 Octombrie 2006

1.Radu Ionescu: Din nou despre oameni, succese si insuccese

Am tras aseara pentru Podio discutia cu Adrian Amariei - unul dintre oamenii care m-au influentat in perioada pre-antreprenoriat. Pe Adrian l-am cunoscut acum vreo 5 ani, cand tocmai se intorsese in Romania dupa ce facuse exitul definitiv dintr-un business construit in US si continuat in Franta. Tin minte (si el tine minte) ca l-am descusut punct cu punct in incercarea mea de a invata cat mai multe de la oameni de succes.

2.Catalin Tolontan: Rascrucea

A¢aranii romani cred ca diavolul se gaseste la intretaierea drumurilor. Si ca el te ispiteste sa alegi rau. Sau sa incremenesti, incapabil sa iei o hotarire. Prost poate alege acum si Banel Nicolita. Ajuns dintr-un baiat amarit un sportiv admirat, braileanul trece printr-o eclipsa de forma si de moral.

3.BlogInvest: Cea mai scazuta lichiditate a lunii octombrie

Piata a inregistrat in sedinta de astazi cel mai scazut nivel al valorii tranzactiilor de la inceputul lunii octombrie, un rulaj de 37,45 milioane RON, iar indicii au inchis toti la variatii pozitive. BET-FI a avut cea mai mare apreciere, de 0,81%, dar se mentine inca sub palierul de 53.000 de puncte.

4.BlogInvest: Zona de sud a Capitalei este noua tinta a lanturilor hoteliere internationale

Lantul hotelier Wyndham Hotels, parte a gigantului international american Cendant, vizeaza sa intre pe piata Capitalei cu brandul Days Inn, cotat la nivel de trei stele. Noul hotel va fi situat in zona de sud a Bucurestiului si va necesita o investitie de pana la 10 milioane de euro, exclusiv pretul de achizitie al terenurilor.

5.Robert Gherghe: AutoItalia, pe ungureste sau nu, este peste tot!

Saptamana aceasta mi-am petrecut timpul in preajma echipei AutoItalia. Cele doua evenimente ale importatorului au facut posibila cunoasterea realitatilor din spatele acestei companii. Ce va pot spune?! Este o echipa construita pentru ambitiile inalte ale lui "capo" asa cum ii spun angajatii boss-ului de la AutoItalia, Herbert Stein.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1248 ori