Consiliul Concurentei se va pronunta in urmatoarele saptamani asupra preluarii Zapp de catre Cosmote

Marti, 04 August 2009, ora 13:47
1759 citiri
Consiliul Concurentei se va pronunta in urmatoarele saptamani asupra preluarii Zapp de catre Cosmote

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca o decizie cu privire la preluarea Zapp de catre Cosmote va fi luata in urmatoarele saptamani, in acest moment fiind studiate pozitiile formulate de Orange si Vodafone, relateaza NewsIn.

"Privim cu interes preluarea Zapp de catre Cosmote si saptamanile ce urmeaza vom anunta decizia luata.

Trebuie sa vedem pietele pe care functioneaza cele doua companii, daca respecta sau nu legile concurentiale aceasta concentrarea economica.

In prezent analizam opiniile primite de la ceilalti doi mari operatori de telefonie mobila, Orange si Vodafone", a precizat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Preluarea Zapp de catre Cosmote a fost privita cu reticenta de catre Orange, considerand ca grupul Romtelecom-Cosmote, care detine doua licente CDMA si 3G, va avea o pozitie dominanta pe piata si este nevoie de o decizie a Consiliului Concurentei.

In rezolvarea acestui caz, Consiliul Concurentei este ajutat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

"Legislatia romana nu impiedica detinerea mai multor licente de catre o companie, insa noi, ca si autoritate de administrare si reglementare, trebuie sa vedem ce inseamna acest lucru, fie o tezaurizare, fie daca ridica bariere pentru ceilalti operatori de servicii de telefonie mobila", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii au semnat marti un protocol de colaborare in vederea asigurarii si promovarii concurentei in domeniile comunicatiilor electronice, comunicatiilor audiovizuale si serviciilor postale.

La data de 30 iunie, grupul elen Cosmote a anuntat semnarea acordului de achizitie al Telemobil S.A, compania care detine operatorul de telefonie Zapp, valoarea totala a tranzactiei fiind de aproximativ 207 milioane de euro.

Suma pentru achizitia actiunilor Zapp a fost estimata la aproximativ 61 milioane euro, iar Cosmote va prelua, in urma tranzactiei, datoriile si obligatiile Zapp, estimate la aproximativ 146 milioane de euro, dintre care majoritatea vizeaza extinderea retelelor 3G si CDMA.

Consiliul Concurentei a anuntat, la 14 iulie 2009, ca analizeaz? concentrarea economica realizata de catre S.C.

Cosmote Mobile Telecommunications S.A. (Cosmote), prin dobandirea controlului unic asupra S.C. Telemobil S.A. ("Telemobil"). Zapp este cel mai vechi operator de telefonie mobila de pe piata din Romania.

Compania si-a lansat operatiunile comerciale in anul 1993. In prezent, detine o licenta CDMA in banda 450 MHz si o licenta 3G in banda 2100 MHz. Reteaua 3G a companiei acopera 23 de orase din Romania.

In 2008, veniturile Zapp s-au ridicat la 61 milioane Euro, in timp ce baza de abonati depasea 374.000.

Cosmote a intrat pe piata de telefonie mobila in anul 2005, prin achizitia Cosmorom.

Compania a raportat pentru primul trimestru al acestui an un profit inainte de deprecieri si amortizari (EBITDA) de circa 13 milioane de euro si o crestere a numarului de clienti cu 44%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. 

#Zapp, # companie, # tranzactie , #stiri Cosmote

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Experții confirmă: Cum să îți îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Cele mai importante reguli
  2. Samsung revine cu noi funcționalități în actualizarea One UI 6.1.1. Ce oferă gigantul tech
  3. Hoții au furat primul transport de telefoane Realme GT 6. Lansarea dispozitivului, în pericol să fie amânată
  4. Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
  5. Vești bune pentru șoferi! Android Auto lansează o nouă aplicație așteptată
  6. Un soft antivirus folosit și de mulți Români va fi interzis în SUA. Administrația Biden suspectează legături cu Rusia
  7. Google Chrome lansează o funcție extrem de utilă, disponibilă pentru utilizatorii de Android
  8. Ce înseamnă Google? Surpriza din spatele numelui celui mai popular motor de căutare
  9. Răspunsurile înfricoșătoare ale unui preot creat de AI. Ce „sfaturi” le dădea robotul credincioșilor
  10. Apple pregătește iPhone 17 Slim, cel mai subțire și ușor model de până acum