Comisia Europeana autorizeaza proiectul de achizitie a OTE de catre Deutsche Telekom

Vineri, 03 Octombrie 2008, ora 12:30
1284 citiri
Comisia Europeana autorizeaza proiectul de achizitie a OTE de catre Deutsche Telekom

In conformitate cu Regulamentului Comisiei Europene privind concentrarile economice, executivul comunitar a aprobat joi proiectul de achizitie a operatorului grec de telecomunicatii OTE de catre operatorul german de telecomunicatii Deutsche Telekom. Comisia a ajuns la concluzia ca tranzactia nu ar restrange in mod semnificativ concurenta efectiva in Spatiul Economic European (SEE) sau intr-o parte importanta a acestuia.

Deutsche Telekom AG (DTAG) este un furnizor de servicii integrate de telecomunicatii si de tehnologie a informatiei. Acesta este activ la scara mondiala, in cincizeci de tari, si furnizeaza servicii de comunicatii fixe in cateva state membre ale SEE.

OTE furnizeaza servicii de comunicatii fixe in Grecia si Romania si, prin intermediul filialei sale Cosmote, servicii de telecomunicatii mobile in Bulgaria, Grecia si Romania.

In urma examinarii de catre Comisie a proiectul de tranzactie a reiesit ca, deoarece domeniile de aplicare ale retelelor DTAG si OTE sunt in mare masura complementare, suprapunerile orizontale limitate de pe pietele cu amanuntul ale liniilor de telefonie fixa ti de pe pietele cu ridicata de linii inchiriate in Romania nu ar ridica probleme de concurenta.

Mai mult, Comisia a examinat efectele potentiale pe care relatiile verticale create le-ar putea avea pe anumite piete cu ridicata de servicii internationale de roaming si de servicii de terminare a apelurilor pentru telefonia fixa si mobila. In cazul pietelor de servicii internationale de roaming, Comisia a ajuns la concluzia ca operatorii straini de telefonie mobila ar putea in continuare sa aiba acces la serviciile de roaming oferite de furnizori alternativi independenti in fiecare dintre tarile in care OTE furnizeaza, in prezent, servicii cu ridicata de roaming international.

De asemenea, Comisia a evaluat posibilele efecte ale tranzactiei pe piata serviciilor de telecomunicatii globale (STG) si pe pietele din amonte de furnizare a resurselor necesare pentru furnizarea STG, in special in ceea ce priveste regiunea de sud-est a Europei. STG reprezinta servicii avansate care interconecteaza operatiunile clientilor localizati in doua sau mai multe tari, furnizand acestor clienti pachete de retele virtuale private de voce-date si functii avansate. Resursele necesare pentru furnizarea unor astfel de servicii sunt liniile 'last mile' si cele inchiriate.

Comisia a concluzionat ca nu vor interveni probleme privind concurenta in legatura cu aceste piete. In special, aceasta a ajuns la concluzia ca furnizorilor de servicii STG aflati in competitie nu li se va restrange accesul la resursele necesare ca urmare a tranzactiei propuse.