ANRC: Cosmote si Telemobil isi pot mentine incasarile, prin renegocierea tarifelor de interconectare

Miercuri, 01 Noiembrie 2006, ora 21:05
1092 citiri

Diminuarile de venituri invocate de Telemobil si Cosmote Romania ca urmare a amanarii reducerii tarifelor de interconectare pot fi recuperate in urma renegocierii tarifelor cu Vodafone Romania si Orange Romania, a declarat, miercuri, presedintele ANRC, Dan Georgescu."Telemobil si Cosmote platesc, in prezent, pentru fiecare apel initiat de un client al lor catre un abonat Vodafone si Orange suma de 0,0721 euro/minut, dar ei percep celor doi operatori dominanti un tarif de interconectare de pana la 0,1 euro/minut. Au, deci, un castig de 0,02-0,03 euro pentru fiecare minut de convorbire terminat in retelele celor doi mari operatori", a afirmat Georgescu.

Potrivit sefului Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), prin amanarea cu an a celei de a doua etape de reducere a tarifelor, Telemobil si Cosmote vor putea sa beneficieze in continuare de diferenta dintre tarifele de interconectare si sa-si mentina, astfel, incasarile.

"Cei doi operatori nu sunt reglementati, deci pot negocia tarifele de interconectare cu Vodafone si Orange la un nivel mai ridicat. Din cate am inteles, dupa reducerea din luna septembrie, Telemobil si Cosmote au renegociat tarifele la un nivel superior celui stabilit de ANRC pentru cei doi operatori dominanti", a spus Georgescu.

Companiile Vodafone si Orange sunt obligate, potrivit unei decizii a ANRC, anuntata la 10 iulie, sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 2006-ianuarie 2009, cu cate 11,3%, in patru etape, la 0,0503 euro/minut.

Prima diminuare a tarifelor, la 0,0721 euro/minut, a avut loc la 1 septembrie si, conform deciziei ANRC, ar fi fost urmata de alte reduceri, la 1 ianuarie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 ianuarie 2009.

ANRC a publicat, in a doua parte a lunii octombrie, un proiect de decizie pentru amanarea punerii in aplicare a celei de a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare a altor operatori la retelele Orange Romania si Vodafone Romania, programata pentru 1 ianuarie 2007.

Tariful de interconectare reprezinta suma platita de o companie pentru ca proprii abonati sa apeleze clientii altor operatori, respectiv Vodafone si Orange.

Reprezentantii Cosmote au criticat proiectul de decizie al ANRC, sustinand ca masura este nejustificata, lezeaza interesul consumatorilor si defavorizeaza concurenta pe piata de telecomunicatii.

"Propunerea ANRC va permite Vodafone si Orange sa isi exploateze pozitia dominanta pe piata in detrimentul competitorilor si al consumatorilor", au afirmat reprezentantii Cosmote Romania.

La randul lor, reprezentantii Telemobil au afirmat ca ANRC incalca propriul statut, pentru a apara duopolul pe piata telefoniei GSM. "Prin decizia ANRC, operatorilor Vodafone si Orange le-a fost impusa obligatia de a percepe tarife de interconectare orientate pe costuri. In ciuda faptului ca aceasta obligatie a fost impusa din 2002, un calcul al costului a fost finalizat de ANRC de-abia in acest an", a afirmat, saptamana trecuta, directorul general al Telemobil, Piermario Di Pietro.

Acesta a adaugat ca, in perioada mentionata, Telemobil si abonatii firmei au pierdut, alaturi de ceilalti operatori, sume de ordinul zecilor de milioane de dolari, si au i-au "subventionat", indirect, pe cei doi operatori GSM dominanti, in intervalul 2003-2006.

In replica, presedintele ANRC spune ca proiectul de decizie privind amanarea reducerii tarifelor de interconectare a fost efectul realitatilor pe piata telecomunicatiilor mobile din spatiul UE.

Mediafax