ANCOM vrea sa taie inca 30% din tariful de terminare a apelurilor

Joi, 04 August 2011, ora 13:11
1779 citiri
ANCOM vrea sa taie inca 30% din tariful de terminare a apelurilor

Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) va propune o noua scadere cu peste 30% a tarifelor de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa si mobila, una din sursele principale de venit ale operatorilor, conform NewsIn.

Astfel, ANCOM a lansat spre consultare publica un set de masuri de identificare, analiza si reglementare a pietelor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe si a celor la puncte mobile in retelele publice de telefonie, propunand scaderea in doua etape semestriale a tarifelor practicate de toti operatorii de telefonie fixa si mobila activi pe piata din Romania.

"Masurile propuse sunt rezultatul celei de-a treia runde de analize de piata in sectorul serviciilor de telefonie, demers periodic pe care Autoritatea il deruleaza conform legislatiei nationale si europene, in scopul de a asigura functionarea pietelor de telefonie in conditii de concurenta si de a proteja interesele utilizatorilor finali.

La fel ca la ultima analiza pe piata de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa efectuata de ANCOM in anul 2008, Autoritatea propune mentinerea sau, acolo unde este cazul, impunerea remediilor, in mod similar tuturor celor 50 de operatori identificati prin aceasta analiza ca avand putere semnificativa pe piata terminarii apelurilor in retelele proprii.

Acestea sunt: obligatia de transparenta, obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, obligatia de nediscriminare si obligatia de control al tarifelor (inclusiv mentinerea simetriei tarifelor de terminare)", se arata in comunicat.

Spre deosebire de precedenta analiza de piata, ANCOM a inclus in aceasta piata si terminarea apelurilor de tip "zona mea" furnizate de operatorii retelelor de telefonie mobila, precum si terminarea apelurilor prin intermediul tehnologiei VoIP a caror calitate este negestionata.

Tarifele maxime de terminare practicate de cei 50 de operatori de telefonie fixa identificati ca avand putere semnificativa de piata vor scadea in prima etapa cu 15,5%, de la 0,97 eurocenti/minut la 0,82 eurocenti/minut la 1 ianuarie 2012 si cu 18% pana la 0,67 eurocenti/minut de la 1 iulie 2012, rezultand o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa pana la mijlocul anului viitor. Tarifele nu vor mai putea fi diferentiate in functie de intervale orare.

Pe piata terminarii apelurilor in retelele mobile de telefonie, ANCOM a identificat sase operatori cu putere semnificativa: Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil si Vodafone.

Ca si pe piata terminarii apelurilor la puncte fixe, ANCOM propune mentinerea sau, acolo unde este cazul, impunerea obligatiilor in mod similar, in sarcina tuturor operatorilor identificati cu putere semnificativa pe aceasta piata. Obligatiile sunt aceleasi ca cele impuse pe piata terminarii apelurilor la puncte fixe.

#telefonie mobila, #tarif terminare, #cost apel, #cosmote, #orange, #vodafone, #romtelecom , #stiri Cosmote