Uniunea Europeană a propus recent o nouă legislație controversată, denumită Chat Control 2.0, care ar permite scanarea în masă a comunicațiilor private pe aplicațiile de mesagerie criptate. Scopul declarat al acestei măsuri este de a detecta și preveni abuzurile sexuale asupra copiilor. Totuși, implicațiile pentru confidențialitatea utilizatorilor sunt semnificative, generând numeroase controverse.
Conform propunerii legislative, fotografiile, videoclipurile și URL-urile trimise prin aplicații precum WhatsApp și Signal vor fi supuse scanării de către un algoritm bazat pe inteligență artificială. Acest algoritm va compara conținutul cu o bază de date guvernamentală care conține materiale cunoscute despre abuzuri. În cazul identificării unui material suspect, acesta va fi raportat autorităților.
Procesul legislativ
Consiliul UE, una dintre cele două ramuri legislative ale Uniunii Europene, va vota asupra acestei legislații. Dacă va fi aprobată, propunerea va avansa către următoarea etapă legislativă. Introducerea inițiativei a fost făcută de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în 2022. Belgia, care deține președinția Consiliului UE, a propus versiunea actuală ca un compromis după ce variantele mai dure au fost respinse de Parlamentul European.
Noua versiune limitează scanările la fotografii, videoclipuri și URL-uri, iar utilizatorii ar trebui să își exprime consimțământul explicit pentru a permite aceste scanări. Cei care refuză să își dea consimțământul ar fi împiedicați să încarce sau să partajeze astfel de conținut.
Criticii inițiativei Chat Control 2.0 argumentează că aceasta reprezintă o „ușă din spate” către supravegherea în masă, vulnerabilizând comunicațiile tuturor utilizatorilor și expunându-le la riscuri de piraterie cibernetică și interferențe neautorizate. Meredith Whittaker, președintele Signal, a subliniat că implementarea unui astfel de sistem creează o vulnerabilitate majoră care poate fi exploatată de hackeri și de state ostile.
Implementarea Chat Control 2.0 ar putea compromite confidențialitatea comunicațiilor și ar deschide calea pentru supravegherea în masă. Există îngrijorări că algoritmii de inteligență artificială folosiți pentru scanare pot face greșeli, raportând eronat conținut nevinovat ca fiind suspect.
...citeste mai departe despre "Uniunea Europeană vrea să aibă acces la toate conversațiile trimise prin WhatsApp și Signal. Care este motivul" pe Ziare.com