România, excepția Uniunii Europene: Ponderea bărbaților care au lucrat part-time în 2023, mai mare decât a femeilor

Luni, 11 Noiembrie 2024, ora 16:42
202 citiri
România, excepția Uniunii Europene: Ponderea bărbaților care au lucrat part-time în 2023, mai mare decât a femeilor
Media europeană, de 5 ori mai mare

Context: Ponderea românilor care lucrează în baza contractelor cu fracțiune de normă este mult mai mică decât media UE, declinul fiind important în ultimii zece ani.

România este singura țară din UE în care ponderea bărbaților care lucrează part-time este mai mare decât a femeilor.

De asemenea, țara noastră face parte din grupul restrâns de state UE în care femeile cu copii lucrează part-time în procent mai mic decât cele fără copii.

Declin puternic al contractelor part-time

Doar 3,3% dintre români au muncit în 2023 fiind remunerați în baza unui contract de muncă part-time, procent mult inferior mediei europene.

Este o scădere substanțială în ultimii 10 ani de zile, în condițiile în care ponderea era de 5,6% în 2014, potrivit datelor publicate de Eurostat și analizate de Risco.ro.

Ca o excepție de la tendințele europene, ponderea bărbaților care au fost angajați în România cu fracțiune de normă în 2023 a fost mai mare decât cea a femeilor: 3,6%, în comparație cu 2,9%.

România este singura țară din UE în care ponderea bărbaților cu și fără copii care lucrează part-time este mai mare decât ponderea femeilor: 2,9% și 3,5% pentru bărbații cu și fără copii față de 2,4% și 2,7% pentru femeile cu și fără copii.

De asemenea, datele arată că ponderea femeilor angajate cu copii care lucrează cu fracțiune de normă a depășit-o pe cea a femeilor fără copii în toate țările UE, cu excepția Danemarcei, Finlandei, Letoniei, Greciei și României.

Media europeană, de 5 ori mai mare

Ponderea angajaților UE cu fracțiune de normă cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani a fost de 17,1% în 2023, o ușoară creștere de la procentul de 16,9%, înregistrat în 2022.

În ultimii 10 ani, ponderea lucrătorilor cu fracțiune de normă a înregistrat însă o scădere lentă, dar constantă, de la 19,1% în 2014 și 2015 la 16,9% în 2022, pentru ca doar anul trecut tendința să fie întreruptă.

Ponderea locurilor de muncă part-time a rămas stabilă la aproximativ 8% în această perioadă pentru bărbați, dar a scăzut cu 3,9 puncte procentuale (pp), de la 31,8% în 2014 la 27,9% în 2023, în cazul femeilor.

Femeile cu copii, pondere mai mare pentru part-time în UE

Aproximativ o treime (31,8%) dintre femeile angajate în vârstă de 25-54 de ani cu copii din UE erau în 2023 angajate în muncă cu fracțiune de normă, spre deosebire de 20% dintre femeile angajate fără copii.

În schimb, în rândul bărbaților, doar 5% dintre cei cu copii lucrau cu jumătate de normă, comparativ cu cei fără copii (7,3%).

Diferența dintre ponderile muncii part-time între femei și bărbați cu copii a fost, așadar, semnificativă, de 26,8 pp în 2023, iar pentru bărbați și femei fără copii a fost mai mică de jumătate, cu 12,7 pp.

Cel mai mare decalaj între femei și bărbați cu copii a fost înregistrat în Austria, o diferență de 61,2 pp (69,2% față de 8%).

Urmează Germania și Olanda, cu diferențe de 57,2 puncte procentuale și 54,8 puncte procentuale.

Aceste trei țări UE au, de asemenea, cel mai mare procent de femei cu copii care lucrează cu normă parțială.

...citeste mai departe despre "România, excepția Uniunii Europene: Ponderea bărbaților care au lucrat part-time în 2023, mai mare decât a femeilor" pe Ziare.com

#contract de munca , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9717 RON

-0.0056

1 USD = 4.6980 RON

-0.0053
  1. Moneda euro ar putea trece prin ”furtuna perfectă”! Avertisment din partea analiștilor financiari
  2. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  3. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  4. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  9. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  10. Leul se menține stabil, o oră după anularea alegerilor parlamentare. La ce curs se tranzacționează moneda națională